Foto: TT

Luften i Kina dödar 4.000 människor – varje dag

Uppdaterad
Publicerad

Kinas luftföroreningar dödar omkring 4.000 människor varje dag och ligger bakom att en av sex dör i förtid.

Det visar en ny studie från University of California.

Forskare vid universitetet har beräknat att 1,6 miljoner människor i Kina dör varje år till följd av hjärt-, lung- och strokeproblem som orsakats av luftföroreningar.

Enligt den amerikanska studien är det eldandet av kol, både för hem och elektricitet som är det största problemet i Kina. Robert Rohde, som lett studien, säger att 38 procent av kineser lever i områden där luften länge varit så pass dålig att den enligt amerikanska mått kallats ohälsosamt.

– Det är en väldigt hög siffra. Det är lite svårt att få grepp om den, säger han till tidningen The Independent.

Kol bakom föroreningar

Peking kommer att stå värd för vinter-OS 2022. Till skillnad från länder som USA är luftföroreningarna värre i Kina under vintertid eftersom befolkningen där eldar kol för att värma husen. Väderförhållandena håller kvar den smutsiga luften närmare jorden, säger Robert Rohde.

Andra forskare hyllar nu forskningen och säger att den kommer att bli inflytelserik.

WHO: Luften påverkan global hälsa

Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har luftföroreningar blivit världens största miljömässiga hälsorisk, och kan kopplas till sju miljoner dödsfall varje år.

– Riskerna med luftföroreningar är nu mycket större än vad tidigare har befarats, speciellt för hjärtsjukdomar och stroke. Få risker har större påverkan på global hälsa i dag än luftföroreningar, sade Maria Neira, på WHO, till The Guardian redan för 1,5 år sedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.