Foto: SVT

Luftföroreningar i Oslo: ”Han hostade så han kräktes”

Uppdaterad
Publicerad

Oslo har drabbats av allvarliga problem med luftföroreningar den senaste tiden. Periodvis har luften varit så smutsig att personer med luftvägsbesvär som till exempel astma uppmanats att inte gå ut.

Varje morgon kontrollerar Emil André Erstad Oslo kommuns luftföroreningsapp i sin telefon. Sonen Noah, tre år, lider av astma. Visar appen rött måste han öka medicinen och uppmana förskolepersonalen att hålla Noah inne när de andra barnen går ut.

– När det blir vinter och dålig luft hostar han och får svårt att andas. Häromdagen när det var mycket föroreningar hostade han så att han kräktes, berättar Emil när han hämtar Noah på förskolan i Oslostadsdelen Storo.

Uppmanats stanna inomhus

Och Noahs är inte ensam. Den senaste tiden har varit tuff för de oslobor som lider av luftvägs- och hjärtproblem. Vid flera tillfällen har föroreningarna varit så höga att de uppmanats att hålla sig inne. Orsaken är både höga halter av föroreningar och stadens utsatta läge. Kalla och vindstilla vinterdagar lägger sig varm luft som ett lock över höjderna runt Oslo, och stänger in den kalla luften – och luftföroreningarna.

– Läget kan bli allvarligt för personer i riskgrupperna, säger Christine Oppegaard, teamchef på avdelningen för föroreningar, där man följer utvecklingen nära.

– Vi har tolv mätstationer runt om i staden som rapporterar om läget. Vi får in nya mätresultat varje timme.

Har förvärrats

Enligt beräkningar dör 185 oslobor för tidigt varje år till följd av luftföroreningarna. Det norska Folkhälsoinstitutet har räknat ut att det handlar om 1753 levnadsår som går förlorade.

Läget har förvärrats de senaste åren på grund av det ökande antalet dieselbilar, som släpper ut stora mängder kvävedioxid. Förra veckan tvingades kommunen för första gången att införa ett tillfälligt förbud för privata dieselbilar att köra in i staden.

– Föroreningsläget blev så akut att det hade varit väldigt farligt för invånarnas hälsa om vi inte gjort något, säger Lan Marie Nguyen Berg, som är Miljöbyråd för Miljöpartiet de gröna i Oslo.

Det var hon som fattade det avgörande beslutet om dieselstoppet, efter en uppmaning av tjänstemännen på kommunens miljökontor.

– Vi fick ner föroreningarna,  och hade dessutom tur med en väderförändring. Blir det ett liknande läge kommer jag att göra det igen. Kommuninvånarnas hälsa måste komma först.

Vill vidta åtgärder

Nu planerar de styrande politikerna flera åtgärder för att få en permanent minskning av utsläppen. Kommunen vill höja biltullarna, och differentiera dem så att det blir dyrare för fordon med stora utsläpp. Dessutom har man har bett regeringen om möjlighet att femdubbla tullarna dagar då luftkvaliteten är dålig.

Kommunen satsar också på utsläppsfria bussar, ger ekonomiskt stöd till den som byter till en mer miljövänlig vedpanna, och ökar anslagen till att tvätta vägarna för att hålla dem fria från farliga partiklar.

Men trots alla åtgärder är Emil André Erstad osäker på familjens – och Noahs – framtid i Oslo.

– Han får medicin och bra hjälp, men vi kommer inte att bo i Oslo i all framtid.

Kan  luftföroreningarna bidra till att ni flyttar?

– Det kan absolut vara en anledning till att vi flyttar från Oslo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.