Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin Foto: TT

Lundintoppar misstänks för medhjälp till folkrättsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Lundin Petroleums styrelseordförande Ian Lundin och vd Alex Schneiter har delgivits misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott. Det bekräftar internationella åklagarkammaren i Stockholm för SVT Nyheter.

Misstankarna gäller den svenska bolagets agerande i Sudan mellan åren 1997 och 2003 då även förre stats- och justitieministern Carl Bildt (M) periodvis satt i bolagets styrelse.

– Vi har hållit förhör med Ian Lundin och Alex Schneiter, och i anslutning till dessa blev de delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott, säger Robin Simonsson på åklagarkammaren till SVT Nyheter.

– Jag kan inte säga något om graden av misstanke eller eventuella åtal, men fler förhör kommer att hållas.

Bolaget bekräftar

– Vi kan bekräfta att Ian Lundin och Alex Schneiter i förra veckan träffade åklagare och blev då delgivna de misstankar som ligger till grund för åklagarens intervjuer. Det är en del av den pågående förundersökningen, säger bolagets presschef Robert Eriksson till Aftonbladet.

Bolaget, som då hette Lundin Oil, och dess ansvariga misstänks ha gjort sig skyldiga till medhjälp till grovt folkrättsbrott i samband med det blodiga inbördeskriget i Sudan. Detta genom att ha gett ekonomiskt stöd till militären och olika milisgrupper som under kriget drev bort befolkningen från det jättilika område där bolaget ville prospektera för olja.

Folkfördrivning

Enligt en rapport från Unpaid Debt från 2010 ska omkring 12.000 människor ska ha dödats i stridigheter och 160.000 tvingats på flykt från området. Rapporten låg till grund för att internationella åklagarkammaren i Stockholm startade förundersökning mot Lundin Petroleum.

Även Amnesty International har hävdat att Lundin med sin närvaro ska ha förvärrat konflikten, medan företrädare för bolaget konsekvent har nekat till brott.

Pågående process

Utredningen av bolagets agerande har pågått i flera år. Åklagaren Magnus Elving vill inte kommentera fortsättningen och hänvisar till förundersökningssekretess. Men i förra veckan blev alltså styrelseordförande Lundin och vd Schneiter förhörda och delgivna misstanke om medhjälp till grovt folkrättsbrott.

– Vi är helt övertygade om att det saknas grund för alla anklagelser om felaktigt agerande hos företrädare för Lundin, säger bolagets presschef Robert Eriksson till Aftonbladet.

”Inga förändringar i bolaget”

Kommer några förändringar i ledningen av bolaget ske på grund av detta?

– Det är en pågående förundersökning och det finns flera olika utfall i den. Det faktum att Ian Lundin delgivits misstanke föranleder inga förändringar i bolaget.

Aktiekursen i Lundin Petroleum ha knappt påverkats alls av misstankarna mot bolagstopparna. Bland storägarna finns, förutom familjen Lundin, bland annat Swedbank, Nordea, Handelsbanken, SPP och även statliga Fjärde AP-fonden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.