Luxemburg anklagar Turkiet för ”Nazistmetoder”

Publicerad

Luxemburgs utrikesminister anklagar Turkiet för att använda metoder som påminner om Nazismen. Detta efter att turkiska myndigheter gripit ett flertal oppositionella, inklusive partiledarna för det prokurdiska HDP-partiet.

Den politiska oppositionen i Turkiet och människorättsorganisationer anklagar den turkiska regeringen för att slå till mot alla regimkritiker, inte bara påstådda anhängare av kuppförsöket i somras.

Luxemburgs utrikesminister, Jean Asselborn, sa på tysk radio på måndag att människor som avskedats från sina jobb på grund av påstådda kopplingar till kuppförsöket, inte har möjlighet att hitta nytt jobb eftersom deras namn har publicerats.

– De här metoderna, måste man säga rakt ut, användes under nazisternas styre. Utvecklingen i Turkiet har varit väldigt, väldigt dålig sedan juli, och vi som EU kan helt enkelt inte acceptera detta, säger Asselborn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.