Lynchad kvinna var oskyldig Foto: TT

Lynchad kvinna var oskyldig

Uppdaterad
Publicerad

I dag begravdes den afghanska kvinnan Farkhunda som lynchades för att ha bränt ett exemplar av Koranen.

Nu säger en utredare att kvinnan var felaktigt anklagad.

– Farkhunda var helt oskyldig, sade general Mohammad Zahir, hög polischef i Kabul, till reportrar vid kvinnans begravning.

Han berättade att han gått igenom alla fakta i fallet, men inte kunnat hitta några bevis för att kvinnan skulle ha bränt Koranen.

Vid begravningen deltog hundratals personer som ropade ”vi vill ha rättvisa”. Farkhundas kista bars av kvinnor, en sällsynt protesthandling i det mansdominerade afghanska samhället, rapporterade nyhetsbyrån AFP.

Landets president har fördömt dådet

Det var i torsdags den 27-åriga kvinnan angreps och mördades av en folkmassa i centrala Kabul. Filmer av lynchningen som cirkulerat på nätet visade poliser som inte ingrep för att rädda kvinnan.

Fallet har väckt stor uppmärkelse både i Afghanistan och internationellt. Såväl FN som Afghanistans president Ashraf Ghani har fördömt dådet.

13 personer gripna

Hittills har 13 personer gripits, varav flera poliser, misstänkta för att vara inblandade i lynchningen.

Det har förekommit uppgifter om att Farkhunda var psykiskt sjuk, men att hon skulle vara det förnekas av hennes bror.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.