Uppfödare gosar med sina tibetanska mastiffer 2014, strax innan de ska säljas till en fastighetsmagnat för 30 miljoner kronor. Den guldiga är extra ovanlig och kostade då 20 miljoner kronor. Foto: TT

Lyxhunden otrendig – säljs som mat

Uppdaterad
Publicerad

Den tibetanska mastiffen var bara för ett par år sedan en statussymbol i Kina, en hund kunde säljas för miljoner. Men nu har trenden dött och de lurviga hundarna säljs till slakterier för 50 kronor.

Två miljoner, tre miljoner, tolv miljoner! Priserna på den lurviga och mjuka tibetanska mastiffen har skjutit i höjden de senaste åren. Den sades ha ”ett lejons blod” och blev en statussymbol för rika kineser – en accessoar bredvid sportbilen, miljonklockan och lyxvillan.

Men mastiffhajpen dog och nu är hunden hopplöst otrendig bland de rika kineserna. Så i stället för att säljas för miljoner till ett liv i lyx dumpas de för en 50-lapp hos ett slakteri, där de får trängas i små metallburar innan de dödas och blir grytmat, läderprodukter och lurvigt innanmäte på vinterhandskar. Det skriver New York Times.

Lojala attacker dödade trend

Den tibetanska mastiffen är från början en boskapsvaktare i Himalaya som funnits i området i tusentals år. Hundtrenden, som seglade upp i början av 2010-talet, dog av i takt med att ekonomin stagnerade, och i och med att myndigheter satte åt skruvarna på deras toppnamn och gick hårt åt korruption och mygel. Då blev skryt med lyxvaror detsamma som att visa upp en förmögenhet man kanske inte borde ha.

Dessutom skedde flera uppmärksammade mastiffattacker, där den lojala hunden hoppade på främlingar som den ansåg hotade husse eller matte.

Äter för 500 kronor – varje dag

I dag har hunduppfödarna många tibetanska mastiffer de inte får sålda. De flesta köpare har tappat intresset och priserna ligger nu på runt 20.000 kronor, även om många uppfödare accepterar betydligt lägre priser.

De lurviga hundarna väger runt 70 kilo och kräver enligt New York Times mat för motsvarande 500 kronor varje dag, så att inte få dem sålda är en blödande förlustaffär.

– Om jag hade möjlighet skulle jag sluta föda upp tibetanska mastiffer. Pressen vi utsätts för är enorm, säger uppfödaren Gombo till New York Times.

Fick ansiktslyftningar

Sedan trenden var hetast 2013 har 95 uppfödare tvingats slå igen, däribland det exklusiva Pure Breed Mastiff Fair som i dag gått över till att sälja akvariefiskar.

När hundarna var som mest eftertraktade kunde hundägare och -uppfödare pumpa i dem silikon så att de såg mer kraftfulla ut, och djur dog på operationsbordet när de fick ansiktslyftningar.

I dag är de förbjudna i flera kinesiska städer och hundarna säljs illegalt till slakterier. New York Times har träffat en ideell organisation som ställer sig framför hundtransportbilarna för att stoppa slakten.

”Defekta exemplar” dumpas

Hundarna behandlas fruktansvärt, larmar organisationen om. De skadar sig illa under transporterna, benen bryts och de får inte mat eller vatten på dagar. Hundhonorna rycks från sina valpar och skickas till slakt, och ”defekta exemplar” säljs för vrakpris från uppfödare för att slippa matkostnaderna.

Chefen för veterinärförbundet, Mary Peng, berättar för New York Times att det här inte är första gången en hundras blir trendig i Kina, bara för att avfärdas året efter.

– För tio år sedan var det schäfern, sen golden retrievers och efter det dalmatiner. Men med tanke på de galna priser vi såg för bara några år sedan hade jag aldrig kunnat ana att den tibetanska mastiffen i dag skulle dyka upp på flaket på en köttbil, säger Peng till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.