Poliser bevakar den polisstation som attackerades av en ensam knivman. Foto: TT

Islamiska staten tar på sig macheteattacken i Belgien

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som skadade två poliser med machete i belgiska Charleroi är känd av polisen sedan tidigare – men inte för terrorbrott. Båda poliserna ligger nedsövda och deras skador kräver operation. Nu har terrorgruppen Islamiska staten tagit på sig attacken.

Attacken inträffade utanför polisens högvarter i Charleroi på lördagseftermiddagen. Gärningsmannen gick fram till säkerhetskontrollen, tog fram en machete ur ryggsäcken och högg mot poliserna medan han skrek ”Allahu akbar” (Gud är större). Två poliser skadades och fördes till sjukhus för vård.

Gärningsmannen sköts av polis och fördes till sjukhus, där han dog av skadorna.

Terrorgruppen Islamiska staten har tagit på sig attacken genom sin propagandakanal Amaq.

”Angriparen i staden Charleroi i Belgien är en av Islamiska statens soldater som genomförde operationen som svar på uppmaningar om att attackera befolkningen i länder som tillhör korsfararkoalitionen”, skriver Amaq på Twitter.

Vistades illegalt i landet

Polisen har identifierat gärningsmannen som en 33-årig man från Algeriet, som har vistats illegalt i Belgien sedan 2012. Myndigheterna har uppmanat honom att lämna landet vid två tillfällen. På grund av platsbrist har han inte tagits i förvar, utan myndigheterna har prioriterat att frihetsberöva andra personer som uppehållit sig illegalt i landet och som begått grövre brott. Algeriet har heller inte velat ta emot honom, skriver den belgiska tv-kanalen RTBF.

33-åringen är tidigare känd för brott, men inte för koppling till terrorism. Han bar inga identitetshandlingar vid attacken, inte ens en mobiltelefon, vilket kan tyda på att han inte ville lämna några spår.

Polisen har gått igenom innehållet i hans väska, som varken innehöll vapen eller sprängämnen. Enligt uppgifter till RTBF har gärningsmannens bekanta hörts av polis under natten till söndagen.

Den ena polisen skadades allvarligt vid attacken. Hon fick en eller flera hugg av macheten i ansiktet. Den andra polisen fick lättare skador i ansiktet. Men båda ligger nedsövda och deras skador kräver operation.

Terrorhotnivån ligger kvar

En federal åklagare har inlett en utredning om försök till terrorbrott.

Belgiens premiärminister Charles Michel sade på lördagen att de första uppgifterna tyder på att dådet var en terrorattack. Han har avbrutit sin semester i Frankrike för möten med landets säkerhetsråd på söndagen.

Landets antiterrororgan OCAM (Organe de Coordination et d' Analyse de la Menace) har tills vidare behållit den nuvarande terrorhotnivån på en trea – vilket är den nästhögsta nivån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.