Foto: Ulf Sandlund/SVT

Mager fångst för Gazas fiskare

Uppdaterad
Publicerad

Nästan ett år efter det senaste kriget i Gaza lättade Israel en aning på den nästan totala blockaden. Men för Gazas många fiskare märks knappt någon skillnad.

– Vi får bara åka ut sex sjömil men fisken finns på djupare vatten, 15-20 sjömil ut, säger Salah Abu Riala.

Klockan är fyra på eftermiddagen och fiskarfamiljen Abu Riala i Gaza är på väg ut till havs. Med på båten är bröder, söner och kusiner. Familjen har varit fiskare i generationer.

Täcker inte omkostnader

Efter det korta krig som ägde rum mellan Hamas och Israel för snart ett år sedan lättade Israel lite på havsblockaden. Tidigare fick de åka ut tre sjömil men nu gäller sex sjömil.

Efter solnedgång tänds lamporna på båten och de väntar ända till midnatt innan de lägger ut och drar in näten.

– Titta, bara tre till fyra lådor sardiner och småfisk. Det täcker inte ens våra omkostnader för dieseln, säger Salah Abu Riala.

Inte råd med mat

De åker vidare och provar på ett nytt ställe.

Klockan halv sex på morgonen kommer de tillbaka till hamnen i Gaza. Det blev en mager fångst, cirka hundra kilo, men mest småfisk som inte ger så bra betalt.

Det är med tunga steg Salah Abu Rialas bror går till bilen för att köra fisken till fiskmarknaden. Det enda fiskarfamiljen kan göra är att hoppas på är bättre fångst i natt.

– Vissa dagar har jag inte ens råd att handla mat till barnen, säger Falah Abu Riala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.