En del av frontlinjen söder om Mosul ligger i ett ökenlandskap, som kontrolleras av den irakiska armen. Foto: Niclas Berglund/SVT

Mahmud skulle göra befriade byn säker: ”Jag har metallbitar överallt i min kropp”

Publicerad

Det sista Mahmud minns är att han försökte skydda sig med sina händer. Genomsökningen av byn var nästan slutförd när vägbomben detonerade. I dag är han den ende som överlevde sprängladdningen. – Jag har metallbitar överallt som fastnat i min kropp, berättar han från sin sjuksäng i Erbil. 

En av Mahmuds kamrater tog bara ett litet steg för långt ut i vägrenen och fem personer var döda. Det är så här många offer för slaget om Mosul skadas, och det är sådana här skador som sjukhusen i den här delen av Irak nu tvingas vårda. 

– De flesta som förs hit till oss har svåra splitterskador. Väldigt få har skottskador, säger läkaren Abubakr Blad till SVT Nyheter. 

Terroriströrelsen IS

Många fler kommer att skadas 

Han visar oss snabbt flera skadade Peshmerga-soldater som ligger i sjukhusets kala sovsalar. Flera av dem har svåra skador på bröstet och bålen. 

Alla de här kurdiska soldaterna hade samma uppdrag: Att rensa befriade byar från bomber.  

– Jag tror tyvärr att vi kommer att få se väldigt många soldater skadas på de här sättet, innan Mosul är befriat, menar doktor Abubakr. 

– Det är ju hundratals byar som ska sökas genom och ofta är våra kurdiska soldater illa utrustade. 

Oerhört farligt 

Terroristerna har apterat bomber och minor i nästan alla byar man tvingats att överge. För de ofta ganska dåligt utbildade kurdiska soldaterna är arbetet oerhört farligt. 

De söker efter någonting de inte ser och säkerhetsutrustningen är oftast allt annat än bra. Bomberna och minorna är nedgrävda och gömda under ett tunt lager av sand. I alla byar är fällorna de samma.  

– Man mot man kan vi slåss mot IS, men de är som djur. Minor, bomber och självmordsattentat är oerhört svårt att skydda sig mot. De vågar inte slåss mot oss, säger Mahmud som nu legat på sjukhuset i fem dagar.

Ska tillbaka till fronten

31-årige Mahmud Hama Salih har massor av öppna sår där metallbitarna borrat sig in. Men han hade en fantastisk tur och läkarna menar att han kommer att vara utskriven inom några veckor. 

– Jag ska snart vara tillbaka vid frontlinjen. Vi ska besegra terroristerna och vinna Mosul tillbaka, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet