Foto: TT

Malaysia: Nästan säkert att det är Boeing 777

Uppdaterad
Publicerad

”Har gjort mycket viktig utveckling”, det säger Australiens vice premiärminister Warren Truss om sökandet efter Malaysia Airlines Flight 370.

Det är CNN som uppger att sökandet efter Malaysia Airlines Flight 370 går framåt, men det är för tidigt att säga om vrakdelarna är en del av det saknade flygplanet. Australiens vice premiärminister Warren Truss tror dock inte att gårdagens fynd kan vara till så stor hjälp.

– Om det är MH370 så har dessa vrakdelar befunnit sig i vattnet i långt över ett år. De kan då ha förflyttats så stora sträckor att de inte kommer att vara till så stor hjälp i att hitta planet.

Malaysiskt plan försvann

Nästan säker

Det var i går som vrakdelar hittades på ön Réunion utanför Madagaskar i Indiska Oceanen. Vrakdelarna misstänks tillhöra Malaysia Airlines flight MH370 som försvann den 8 mars förra året. Réunion ligger tusentals kilometer bort från den plats där MH370 försvann.

Malaysias vice trafikminister, Abdul Aziz Kaprawi, har tidigare sagt att de vrakdelar som har hittats kommer troligtvis från ett flygplan av typen Boeing 777.

– Det är nästan säkert att den delen av vingen som har hittats är från Boeing 777. Vår ledande utredare berättade det för mig, säger Abdul Aziz Kaprawi till Reuters.

Malaysia har skickat egna experter till ön Réunion för att identifiera flygplansdelar som hittades vid kusten i går.

– Vilka vrakdelar som än har hittats behöver undersökas vidare innan vi kan bekräfta att de tillhör till det försvunna planet MH370,  säger Malaysias trafikminister Liow Tiong Lai till nyhetsbyrån AP.

Få ett avslut

Malaysias premiärminister sade under torsdagen att vrakdelarna kommer att skickas till den franska staden Toulouse för utredning. På sin blogg skrev han bland annat att han bad om att de nu ska hitta sanningen så de familjer som förlorade sina anhöriga får ett avslut

Starka havsströmmar

– Våra modeller visar att det kan vara möjligt att vrakdelar flyter i land i just i det här området, säger Charitha Pattiaratchi, professor i kustnära oceanografi vid University of Western Australia.

– Ursprungspunkten är helt klart på södra jordklotet, öster om platsen vrakdelarna hittades. 

Den sista radarkontakten med MH370 placerade planet i luftrummet ovanför Andamansjön, 370 kilometer nordväst om Penang. Réunion ligger 5.600 kilometer sydväst om Penang och ungefär 4.200 kilometer väst om området där letandet på planet pågår.

Pattiaratchis modeller visar att vrakdelar kan flyta så långt som Madagaskar i väst och Tasmania eller ännu längre i öst inom två år.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Detta händer nu

Flight MH370

Den 8 mars 2014 var Malaysia Airlines flight MH370 på väg från Kuala Lumpur till Peking. Ombord fanns cirka 240 personer. Knappt en timme in i flygningen stängdes planets kommunikationsutrustning av eller upphörde att fungera. Därefter ska planet ha gjort en u-sväng och fortsatt att flyga i upp till åtta timmar.

Flera veckor senare snappade sökfartyg upp signaler som antogs komma från MH370:s så kallade svarta lådor, i Indiska oceanen 150 landmil väster om Australien. Men därefter beräknas lådornas batterier ha tagit slut. Signalerna har sedan också ifrågasatts.

Nästan ett och ett halvt år senare pågår sökandet fortfarande i östra Indiska oceanen.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Malaysiskt plan försvann

Mer i ämnet