Malis regering och tuareger överens

Publicerad

Regeringen i Mali och två tuaregiska rebellrörelser har slutit ett avtal som ska bana väg för val. Sveriges insats i FN:s planerade fredsstyrka godkändes samtidigt i riksdagen.

Presidentval ska hållas i Mali den 28 juli, är det tänkt. Tuaregseparatisterna och regeringen har förhandlat intensivt i grannlandet Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou de senaste tio dagarna, rapporterar nyhetsmedier på plats.

En viktig del av avtalet handlar om att regeringsarmén ska släppas in i staden Kidal i norr, som nu hålls av tuaregerna.

I norr finns också al-Qaida-anknutna militanta islamister, som de senaste månaderna har pressats tillbaka av franska styrkor. Merparten av soldaterna från Frankrike och afrikanska styrkor som sändes till Mali i vintras ska ersättas av en mer internationell styrka med FN-mandat.

Ska sköta flygtransporter

Sverige ska delta i FN:s fredsoperation med soldater och poliser. Insatsen godkändes av riksdagen på tisdagen.

Regeringen begärde en övre gräns på 160 man och det väntas i allmänhet komma att röra sig om 70 man åt gången om inget oförutsett inträffar. Svenskar ska till en början sköta flygtransporter inom landet.

FN:s säkerhetsråd gav mandat för insatsen, kallad Minusma, i april. Totalt ska den bestå av styrkor på 12 600 man under rwandiskt befäl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.