Forrest Fenn säger sig ha gömt guld och juveler till ett värde av 2 miljoner dollar i en kista i Klippiga bergen. Foto: TT

Man befaras död under amerikansk skattjakt

Uppdaterad
Publicerad

En gömd kista med guld och juveler har lockat tiotusentals amerikaner att bege sig ut på skattjakt. Men efter två dödsfall har polisen fått nog och vill att miljonären som satte igång allt nu avslutar det.

Jakten på en skattkista gömd någonstans i Klippiga bergen, ochvärd omkring två miljoner dollar, har skördat sitt andra offer i USA. En man från Colorado som enligt sin familj hade gett sig ut på jakt efter skatten hittades förra veckan död i närheten av floden Rio Grande.

Han är den andra personen att mista livet i jakten på miljonären Forrest Fenns gömda kista. För ett knappt år sedan dog en 54-årig skattjägare, även han i närheten av Rio Grande.

Den excentriske konsthandlaren Forrest Fenn skickade ut USA på skattjakt 2010 när han berättade om de dolda rikedomarna i sin biografi. I samma bok gav han nio ledtrådar till var skatten finns, gömda i 24 verser.

I en intervju har han sagt att han startade skattjakten för att ge amerikaner hopp under den ekonomiska krisen.

Polisen vill att jakten avslutas

Men efter två dödsfall börjar de amerikanska myndigheterna få nog. I veckan bad polischefen i New Mexico Fenn att avsluta jakten. Det har även det första offrets familj gjort, enligt dem blev mannen så besatt av möjligheten att hitta skatten att han inte kunde tänka på annat.

Den nu 86-åriga miljonären har hittills sagt nej till att avsluta jakten, men avslöjade att platsen inte är så svårtillgänglig att han hade problem med att nå den och begrava skatten när han var 80 år gammal.

Tiotusentals amerikaner tros vara ute efter att hitta guldet och juvelerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.