Man hängd för Bombaybomber 1993

Publicerad

Indien har avrättat Yakub Memon, en av de dömda för de koordinerade bombattentat som dödade 257 människor i Bombay 1993.

Memon hängdes på sin 53:e födelsedag i fängelset i Nagupur i delstaten Maharashtra, uppger tv-kanalerna NDTV och CNN-IBN. Indiens president och högsta domstol avvisade de sista överklagandena om att stoppa avrättningen.

Börsen i Bombay, Air Indias kontor och ett lyxhotell hörde till de dussintals mål som utsattes för bombattentat. De tros ha iscensatts av den muslimskdominerade undre världen som en hämnd för de anti-muslimska våldsamheter som brutit ut i landet i samband att en moské i Ayodhya revs och som krävde omkring 2 000 människors liv, de flesta muslimer.

Elva dömda

Memon är den ende av elva dömda som inte fått sitt dödsstraff omvandlat till livstids fängelse. Han har hela tiden nekat till någon roll i bombdåden, och dödsdomen har delat opinionen i Indien och lett till krav från människorättsaktivister att hans liv skulle skonas.

Brodern Tiger Memon har tillsammans med en gängledare i Bombay pekats ut som hjärnorna bakom bombattentaten. De har båda varit på flykt sedan 1993.

Verkställande av dödsstraff är ovanligt i Indien. En av de få som avrättats de senaste åtta åren var den ende överlevande attentatsmannen efter attackerna i Bombay 2008.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.