Flygplatsen Zaventem i Bryssel fick stora materiella skador vid terrordådet i tisdags förra veckan. Foto: TT

Månader innan Bryssels flygplats i full drift

Uppdaterad
Publicerad

Den terrordrabbade flygplatsen Zaventem i Bryssel kan ”som bäst” öppnas igen med starkt begränsad kapacitet i morgon, men det tar månader innan den är i full drift igen, säger flygplatschefen Arnaud Feist till tidningen L'Echo. De bolag i Sverige som flyger på Bryssel avvaktar och räknar med att trafiken återupptas tidigast torsdag.

I dag genomgår flygplatsen, där två självmordsbombare orsakade stora materiella skador och förluster i människoliv i tisdags i förra veckan, tester där cirka 800 anställda kontrollerar om det går att använda provisoriska rutiner med tillräcklig säkerhet.

– I princip, om alla ger grönt ljus, kommer vi att vara nära en lösning. Om det blir så och flygbolagen är redo och godkänner det, kan vi sätta i gång igen på onsdag, säger Feist.

Terrorn i Bryssel

Han uppger dock att flygplatsen i så fall kan hantera 800–1.000 passagerare i timmen, ungefär en femtedel av normal kapacitet.

– Vi måste vänta i månader, säger Feist om när full drift kan uppnås igen.

Bolagen avvaktar

Det är oklart när flygtrafiken mellan Sverige och Bryssel kan återupptas. Flygoperatörerna räknar med tidigast torsdag.

Både SAS samt Brussels Airlines inväntar testerna som görs på Zaventem. På onsdag har bolagen ställt in trafiken.

– Vi avvaktar information och räknar med tidigast torsdag. Vi hoppas givetvis komma i gång så fort som möjligt, säger Fredrik Henriksson på SAS presstjänst.

Mycket liten kapacitet

Brussels Airlines har två flygningar mellan Sverige och Belgien i morgon onsdag, en Antwerpen-Stockholm och en Antwerpen-Göteborg.

– Även om Zaventem öppnas blir det med mycket liten kapacitet till att börja med, säger Kim Daenen, talesperson på Brussels Airlines.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet