Foto: Rex/Shutter stock/TT

En till bror gripen – ”hade samröre med IS”

Uppdaterad
Publicerad

Flera ytterligare personer har i dag gripits misstänkta för inblandning i attacken vid Manchester Arena i måndags kväll. En person greps i staden Wigan, uppger polisen till Sky News. I Libyen greps ännu en bror till den misstänkte bombmannen, han misstänks för samröre med IS.

På onsdagseftermiddagen greps en person i staden Wigan, väster om Manchester. Dessutom har pappan och en yngre bror, född 1997, till den misstänkte självmordsbombaren i Manchester gripits i dag i Libyens huvudstad Tripoli av en antiterrorstyrka. Brodern misstänks för samröre med IS, säger en talesperson för styrkan till Reuters.

Under ett tillslag mot ett flerfamiljshus i Blackley i norra Manchester greps även en kvinna.

Terrorattack i Manchester

Varit under bevakning

Salman Abedis yngre bror har varit under bevakning i Libyen, enligt Ahmad bin Salim, talesperson för den libyska antiterrorstyrkan Rada.

– Vi har bevis för att han och hans bror har kopplingar till Daesh (IS). Vi har följt honom i över en och en halv månad, säger bin Salim om den yngre brodern till Reuters.

– Han var i kontakt med sin bror och kände till attacken.

Enligt den libyska antiterrorstyrkan Rada planerade Abedis yngre bror en ”terrorhandling” i Tripoli, rapporterar Reuters.

Även Abedis far har gripits i Libyen.

I går greps en 23-årig man i Chorlton utanför Manchester som rapporteras vara Salman Abedis äldre bror.

En polis bland offren

Dödsoffren är nu alla preliminärt identifierade, uppger Manchester-polisen, som också talat med alla offrens familjer. Familjerna erbjuds stöd av olika slag. Vid pressträffen bekräftade också polischefen Ian Hopkins att en polis som inte var i tjänst dödades i attacken. Med hänsyn till familjen ville han inte kommentera detta ytterligare. Rättsläkarnas arbete tar 4-5 dagar, uppger polisen. Därefter kommer man att gå ut med identiteten på offren.

LÄS MER: Skyddade systerdottern – dödades i attacken

”Ett nätverk”

Polisens utredning fortsätter i Manchester med omnejd i jakten på medhjälpare till bombmannen.

– Det är väldigt tydligt att det handlar om ett nätverk som vi utreder, säger Ian Hopkins, polischef i Manchester.

Hopkins säger också att polisen genomfört en kontrollerad sprängning i centrala Manchester i samband med en räd mot en adress. Sprängningen genomfördes i syfte att komma in på adressen.

Bombtillverkare jagas

Enligt nyhetsbyrån Reuters uppger källor med insyn i polisutredningen att brittisk polis jagar en eller flera personer som kan ha hjälpt Salman Abedi att tillverka bomben.

– Att tillverka en bomb av den här typen kräver en viss grad av expertis och kunnande, säger källan till Reuters.

På onsdagsförmiddagen greps tre personer som en del i utredningen av måndagens attack mot konsertarenan i Manchester. De ska ha gripits i samband med razzior i de södra delarna av staden, men i övrigt är uppgifterna ännu så länge knapphändiga.

LÄS MER: Tre män gripna för kopplingar till attacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet