En man bär en skadad flicka efter ett bombangrepp mot Aleppo. Foto: TT

Nya räder orsakar panik i Syrien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 27 personer har dödats i nya flygräder runt om i Syrien där den bräckliga vapenvilan tycks allt mer hotad. ”Människor är livrädda” säger en invånare i staden Aleppo som plågas av bombningar för andra dagen i rad.

Minst tolv civila har dödats i flygräder mot rebellkontrollerade delar av Aleppo, uppger invånare. Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent i staden rapporterar om intensivt bombardemang av tätbefolkade bostadsområden.

Medieaktivisten Mohammed al-Khatieb bor i Aleppo och beskriver hur staden skakats av flera attacker de senaste dagarna.

Syrienkriget

Panikslaget i Aleppo

”Människor är livrädda och lamslagna av panik. Människor massakreras överallt i Aleppo. Jag har inte längre något hopp om fredsprocessen” skriver Mohammed al-Khatieb i ett meddelande.

I fredags dödades 25 invånare i staden i flyganfall genomförda av den syriska regimen och ytterligare ett 40-tal personer skadades.

I staden Douma, öster om den syriska huvudstaden Damaskus, har minst 13 människor dödats i en regimattack, däribland tre kvinnor och två barn, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Ett 20-tal personer uppges ha skadats och dödssiffran väntas stiga ytterligare, enligt SOHR.

Ytterligare två personer har dödats i ett av regimens flyganfall i Talbisseh i Homsprovinsen, enligt SOHR.

Olika bud om vapenvila

I fredags sade FN-sändebudet Staffan de Mistura att ”vapenvilan fortfarande gäller, men den är i stor fara om vi inte agerar snabbt”. Men chefen för SOHR, Rami Abdel Rahman, säger att den senaste tidens upptrappade våldsamheter tyder på att överenskommelsen kollapsat.

– De flesta områden som omfattades av vapenvilan upplever nu stridigheter igen, säger han till AFP.

Nya fredssamtal är planerade till nästa vecka. Över 270 000 människor har dödats sedan striderna bröt ut 2011.

Se också: Veckans Korrespondenterna handlade om Syrien och om hur landet fallit sönder fem år efter inbördeskrigets början. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet