Burmeser letar efter jade i dumpat restmaterial från gruvdrift i Hpakant, samma område där raset inträffade. Foto: TT

Minst 90 döda efter jordskred i Burma

Uppdaterad
Publicerad

Minst 90 människor har omkommit i ett jordskred i delstaten Kachin i norra Burma, känd för utvinning av jade. Flera hus där människor låg och sov uppges ha begravts när en gruvhög rasade ner över dem.

– Vi hittar bara döda kroppar och ingen vet hur många människor som ligger där, säger Nilar Myint vid de lokala myndigheterna i Hpakant till AFP.

De flesta av dödsoffren tros vara människor som letat efter jade i högar av dumpat restmaterial från gruvdrift i det avlägsna området, som är känt för utvinning av jade av hög kvalitet.

Begravda i rasmassorna

Enligt den statliga tidningen Global New Light of Myanmar ska 70 baracker, där människor låg och sov, ha begravts i rasmassorna.

– Det här är väldigt illa, säger Brang Seng, som var på plats när många av offren grävdes fram efter olyckan, till nyhetsbyrån AP enligt Times of India.

Omsätter enorma summor

Den ljusskygga jadeindustrin omsätter varje år uppemot 31 miljarder USA-dollar, vilket motsvarar hälften av Burmas BNP, enligt en kartläggning som Global Witness publicerade tidigare i höstas. Det är tio gånger mer än de officiella siffrorna.

Industrin kontrolleras av företag med kopplingar till landets militärelit. Enligt organisationen bidrar industrin till att finansiera båda sidor i konflikten mellan regimen och Kachinrebeller, en konflikt som dödat tusentals och drivit 100 000 människor på flykt sedan 2011.

Jordskredsolyckor vid slagghögar är vanliga i regionen eftersom privatpersoner gräver i dem i hopp om att tjäna pengar på den åtråvärda stenen, skriver AFP.

Jade

Jade är ett mineral som används för att tillverka smycken och prydnadsföremål. De vanligaste formerna av jade är den vita (nefrit) och den gröna (jadeit). Den gröna jaden är den mest sällsynta och finns framförallt i Burma.

Jaden användes under forntiden för att tillverka vapen och verktyg, men har i Kina under flera tusen år använts som symbolladdade ädelstenar.

Källor: Nationalencyklopedin och International Colored Gemstone Association (ICA).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.