Många döda i nytt flygangrepp i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

Ett luftangrepp av den saudiskledda alliansen har dödat minst 26 personer i hamnstaden Khoukha i Jemen. 20 av de döda är civila och sex är rebeller, enligt sjukvårds- och militärkällor.

Stridsflygplanet försökte attackera en grupp rebeller vid en vägkontroll i de södra utkanterna av Khoukha, vid Röda havet. Men rebellerna flydde till en lokal marknad där den dödliga attacken sedan utfördes.

Jemen plågas av ett blodigt inbördeskrig mellan den internationellt erkända regeringen under den landsflyktige president Abd Rabbu Mansour Hadi (som stöds av bland andra det sunnimuslimska Saudiarabien och USA) och shiamuslimska Huthirebeller (som stöds av det shiamuslimska Iran).

Dödstalen har stigit

En militärkälla som är närstående Hadi säger att rebellerna, genom att fly till marknaden, använt civila som ”mänskliga sköldar”.

Rebellernas tv-station rapporterar att 27 människor dödats och att tiotals har skadats.

Efter att alliansen började flygbomba för snart två år sedan har dödstalen enligt FN stigit kraftigt, till närmare 7.500 människor varav cirka 1.400 barn. Alliansen har fått skarp kritik för de civila förlusterna och för att ha använt klusterbomber i konflikten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.