Foto: TT

Många döda i självmordsdåd i Bagdad

Uppdaterad
Publicerad

Minst 55 människor dödades och 63 skadades när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i Iraks huvudstad Bagdad, enligt polis, uppger al Jazeera. Attentatet inträffade i anslutning till en shiitisk sammankomst.

Enligt uppgifter ska en man ha detonerat en bombväst kring lunchtid inne i ett tält fyllt av människor som samlats för att fira ashura, en shiamuslimsk högtid, rapporterar BBC.

Ingen har ännu tagit på sig skulden för att attacken, men liknande dåd – som ägt rum där människor samlats för religiösa sammankomster – har tidigare utförts av terrororganisationen Islamiska staten (IS) som ser shiiter som kättare.

Under året har IS intensifierat terrorn i Bagdad, något som kan tolkas som ett svar på att terrororganisationen förlorar mark på andra platser i Irak.

Befrielseplaner för Mosul

Lördagens attack äger rum under det att irakiska styrkor förbereder en offensiv mot Mosul i norra Irak, den sista av de stora städerna i landet under IS-kontroll.

I fredags avslöjade IS påstådda planer på ett uppror, där en ledare inom IS anklagats för att ha bytt sida och istället arbetat för att understödja irakisk militär inför operationen. IS avrättade efter avslöjandet 58 personer, som man hävdade hade del i planerna, rapporterar al Jazeera.

Kan utlösa humanitär kris

Samtidigt har FN har varnat för att en militär operation mot Mosul – i syfte att befria staden från IS förtryck – i själva verket kan komma att utlösa en humanitär kris, där upp till en miljon människor tvingas på flykt.

Ashura är en sorgehögtid som utgör höjdpunkten på muharram, den första månaden i den islamiska kalendern och en av årets fyra heliga månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.