Foto: TT

Intensiva bombningar i Jemen

Uppdaterad
Publicerad

De saudiledda flygangreppen mot Huthirebellerna i Jemen fortsätter. Samtidigt har Aden i söder utsatts för artillerield. Uppemot 40 personer dog och 200 skadades vid måndagens attack mot ett flyktingläger.

Hårda strider har under dagen pågått mellan saudiska styrkor och huthirebeller i flera områden vid gränsen mellan Jemen och Saudiarabien, rapporterar Reuters.

Boende i området beskriver striderna som de värsta sedan Saudiarabien inledde sin offensiv i Jemen för sex dagar sedan.

Krisen i Jemen

Bombeld över Sanaa

Natten till tisdag bombades flera områden, däribland Huthirebellernas ställningar i Saadeh, huvudstaden Sanaa och staden Yarim i centrala Jemen.

– Det steg upp stora eldsflammor från bergen utanför Sanaa. Därefter pågick luftvärnseld ända till gryningen, berättar en boende för Reuters.

Flygbombningarna syftar till att stoppa Huthirebellernas framryckning mot den symboliskt viktiga hamnstaden Aden i söder, där striderna mellan soldater lojala med president Abd Rabbu Mansur Hadi och rebellerna fortsätter. Aden, som är det sista fästet för presidenten, utsattes under natten för artillerield som dödade 26 personer.

”Gå in med marktrupper”

Jemens försvarsminister uppmanar i ett tv-tal de Saudiledda styrkorna att gå in med marktrupper ”så fort som möjligt”. Saudiarabien sägs ha mobiliserat 150 000 soldater vid gränsen. Saudiarabiens motståndare i regionen, Iran, som i sin tur stöder Huthirebellerna, manar samtidigt alla parter till lugn och önskar samtliga aktörer till förhandlingsbordet.

– Iran och Saudiarabien kan samarbeta för att lösa Jemenkrisen, sade Irans biträdande utrikesminister Hossein Amir Abdollahia till reportrar i Kuwait via tolk.

Svåra förhållanden

Krisen i Jemen, det fattigaste landet i Mellanöstern där en stor del av befolkningen är i behov av humanitärt stöd, har eskalerat den senaste tiden. I måndags dödades, enligt hjälparbetare, 40 människor och runt 200 skadades i en flygattack mot ett flyktingläger i den norra delen av landet.

-Vi har inte lyckats fastställa hur attacken inträffade, men vi är fortsatt oroliga för flyktingarnas säkerhet, säger Babar Baloch vid FN:s flyktingorgan UNHCR till al-Jazira.

I området nära gränsen till Saudiarabien ligger flera läger dit tusentals jemeniter sökt sin tillflykt undan striderna. Där finns också migranter från Östafrika.

– Människor i lägret al-Mazraq har levt under mycket svåra förhållanden. Nu har de lidit konsekvenserna av en flygattack mot lägret, säger Pablo Marco, Läkare utan gränsers Jemenchef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Jemen

Mer i ämnet