Över 100 byggnader har förstörts i bränderna. Foto: Scanpix

Australien förbereder sig för fler bränder

Uppdaterad
Publicerad

Över 40 grader varmt och stark blåst har lett till många bränder i Australien och väderprognoserna gör att bränderna befaras bli både fler och katastrofala.

Många människor är ännu borta i de vildmarksbränder som härjar den sydaustraliska ön Tasmanien, rapporterar polisen som sökt igenom 245 fastigheter, dock utan att finna några döda.

Premiärminister Julia Gillard reste i det brända landskapet på måndagen. Hård blåst och 40-gradig hetta driver på eldsvådorna som ödelagt över hundra hem. Polisen tror att olyckshändelser och inte brott ligger bakom. Evakueringen av 2.000 människor pågår ännu.

Bränder i Australien

Australien bereder sig för flera dagar med katastrofala vildmarksbränder. Eldsvådor har redan blossat upp i fem delstater, bland dem Tasmanien, skriver Reuters.

Svåra väderförhållanden under tisdagen kan förvärra läget. Meteorologer befarar en upprepning av den Svarta lördagen 2009 då 173 människor omkom och skador för motsvarande 30 miljarder kronor vållades.

En värmebölja som inleddes i delstaten Western Australia den 27 december har dragit vidare över kontinenten. Under tisdagen väntas starkt blåst i kombination med en temperatur på omkring 40 grader Celsius och endast tioprocentig luftfuktighet. Människor har råtts att ge sig av genast om en brand bryter ut.

I den folkrikaste staten, New South Wales, var det 90 eldsvådor under måndagen medan bränder i bergen har inringat huvudstadsområdet Canberra.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bränder i Australien

Mer i ämnet