Många frågetecken om visumfrihet för Turkiet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det här ser ut att bli svårt för EU-kommissionen. Det finns många frågtecken och stor skepsis kring båda de stora förslagen i dag om snabb visumfrihet för Turkiet och ett helt nytt asyl- och flyktingsystem.

Rolf Fredriksson

Utrikesreporter

Förhandlingar om visumfrihet mellan Turkiet och EU har pågått i flera år och hade inletts redan innan den stora flyktingströmmen kom igång. I flera länder finns en rädsla att visumfrihet för 79 miljoner turkar kan betyda flera asylsökande, fler tiggare och svartjobbare i EU-länderna.

Regeringarna i bland annat Frankrike och Nederländerna har därför varit tveksamma till att skynda på visumfrågan.

#flykt

EU-parlamentet kan stoppa

Exempel på invändningar och skepsis finns också bland svenska EU-parlamentariker. Och i denna fråga kan EU-parlamentet blockera om det inte blir majoritet där för visumfrihet.

Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström är emot.

– Under de senaste månaderna har vi sett flera exempel på hur Erdogans allt mer auktoritära politik mot oliktänkande och auktoriteter. Att i detta läge belöna den turkiska regeringen med en gräddfil till visumfrihet vore synnerligen illa, säger Cecilia Wikström (L).

Vänsterpartiets Malin Björk kommer att rösa nej till visumfrihet eftersom hon ser det som EU-parlamentets enda möjlighet att stoppa avtalet mellan EU och Turkiet om att sända tillbaka flyktingar till Turkiet.

– Vi är generellt för visumfrihet och mer öppna gränser, med visumfrihet i dag för Turkiet är en del av ett avtal för att få Turkiet att agera gränsvakt och stoppa asylsökande som behöver komma till Europa, säger Björk.

Stora frågetecken måste ställas kring EU-kommissionens optimistiska tidtabell. Med avgörande beslut på EU-ledarnas toppmöte den 28 juni blir det svårt för EU-parlamentet att hinna få fram beslut före 1 juli.

Ungern hotar med folkomröstning

När det gäller ett nytt system som ska ersätta Dublinförordningen så kommer diskussioner och beslut att dra ut på tiden. 

Ungern ska ha en folkomröstning där landets regering hoppas mobilisera ett starkt ungerskt motstånd mot alla planer på tvingande omfördelning av asylsökande och flyktingar.

Flera andra länder i östra Europa är emot tvingande omfördelning. Att dessutom föreslå stora böter kan snarare trigga motståndet i dessa länder ytterligare.

Samtidigt är det uppenbart att dagens flyktingpolitik och Dublinförordning inte fungerat. Mycket svåra diskussioner väntar.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

#flykt

Mer i ämnet