Foto: TT

Många gaypar vill vigas i Utah

Uppdaterad
Publicerad

Samkönade äktenskap är än så länge tillåtna i delstaten Utah i USA, men snart kan de komma att förbjudas.

I Utah i USA köar samkönade par för att få vigas sedan en rättslig tvist givit dem möjlighet att gifta sig. Nu försöker de styrande i den konservativa delstaten att så snabbt som möjligt få USA:s högsta domstol att stoppa vigslarna medan ett kontroversiellt domslut överklagas.

Det var i fredags som den federale domaren Robert Shelby förklarade att Utahs förbud mot samkönade äktenskap strider mot konstitutionen. En federal appellationsdomstol vägrade på tisdagen att stoppa vigslarna under den fortsatta rättsliga prövningen.

Fyra gånger fler

Utahs åklagarmyndighet rådde på tisdagen lokala myndigheter att tills vidare godkänna samkönade äktenskap, för att undvika risken att åtalas för lagtrots.

I Salt Lake county utfärdades i måndags mer än fyra gånger så många vigselbevis som normalt, rapporterar NBC News. Shauna Griffen och Brooke Shepherd köade hela natten till julafton för att få vigas i kommunhuset.

-Det var en lång natt. Vi var oroliga, berättade Shauna Griffen för tv-stationen KSL.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.