En demonstrant håller ett upp- och nedvänt porträtt av president Aleksandr Lukasjenko under demonstrationerna i Minsk i går. Foto: TT

Många gripna efter vitryska protester

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 100 och 150 personer har gripits i samband med de pågående protesterna i Vitryssland.

Missnöjesyttringar är ovanliga i det slutna landet, som sedan 1994 styrs med järnhand av president Aleksandr Lukasjenko. På onsdagskvällen demonstrerade runt 3.000 personer i huvudstaden Minsk med krav på hans avgång, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Att på detta sätt trakassera politiskt oppositionella är helt oacceptabelt. Vi fördömer den belarusiska (vitryska red anm) regimens agerande och stöder den belarusiska oppositionen. Protesterna kommer att fortsätta de kommande dagarna, och vi kommer att följa utvecklingen noga”, säger Anna Sundström, generalsekreterare vid Olof Palmes Internationella Center i ett uttalande.

Protesterna utlöstes av en föreslagen straffskatt för människor som inte arbetar heltid, men har fortsatt även sedan Lukasjenko lovat att skjuta upp införandet av den så kallade parasitskatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.