Många skolor stängda efter hot

Uppdaterad
Publicerad

Skolor i flera delstater i USA har varit tvungna att stänga efter ett bombhot. Polis misstänker att det rör sig om en automatisk uppringning av ett datorprogram.

Elever på skolor i Montana, Utah, Maryland, Colorado och Iowa utrymdes av polis vid lunchtid, lokal tid, skriver flera amerikanska medier. Bombhotet ska även ha riktats mot skolor i några andra delstater.

Samtidigt stängdes minst 27 skolor i Storbritannien på måndagen efter ett liknande bombhot, skriver brittiska The Mirror. Tusentals elever utrymdes efter att ett meddelande spelats upp på telefon, som sade att en bomb hade placerats på skolan och att granatsplitter skulle amputera huvuden på skolbarnen.

Inte äkta hot

Det är oklart om det finns några kopplingar mellan hoten i USA och Storbritannien. Men brittiska myndigheter har gjort bedömningen att det rör sig om en bluff.

Joel Kern, polis i Colorado Springs i USA, misstänker att bombhoten kan röra sig om en så kallad automatisk uppringning: Ett datorprogram har skött uppringningen och spelat upp ett inspelat meddelande.

Det är inte första gången bombhot av den här typen har inträffat. I januari i år stängdes över tjugo skolor i sex delstater i USA efter en liknande incident, enligt Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.