Manifestation mot kvinnovåld i Köln

Uppdaterad
Publicerad

Fem dagar efter att runt 90 kvinnor i Köln anmält att de under nyårsafton blivit rånade, hotade eller sexuellt ofredade anordnades i kväll en manifestation mot våld mot kvinnor.

Ett par hundra människor samlades på torget framför Kölnerdomen för att demonstrera mot de övergrepp mot i första hand kvinnor som rapporterats om från nyårsafton.

Runt 90 kvinnor har polisanmält att de blivit rånade, hotade och, eller, sexuellt ofredade av en stor grupp män, som till enligt vittnesmål agerade planerat.

Nyårsövergreppen i Köln

Enligt polisen och vittnen ska det ha varit runt 1.000 män som i grupper attackerade kvinnorna på torget i centrala Köln i västra Tyskland. Polisen och vittnen uppger att männen såg ut att ha nordafrikanskt ursprung, något som fått stor uppmärksamhet i Tyskland.

– Det som hände här är hemskt, men samtidigt var det inte alla män här på torget som utförde dessa handlingar. Att beskylla alla för det några gjorde är inte heller acceptabelt. De som gjorde detta ska fångas och ställas inför rätta, säger en av demonstranterna, Manuela, till nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsövergreppen i Köln

Mer i ämnet