Gigantisk ballongliknande måne skapade kaos i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som miljoner kineser tagit ledigt för att fira månfestival har orkanen Meranti slagit till mot landets sydöstra delar med full kraft. I Fujianprovinsen ledde kombinationen måne+storm till oväntade följder.

I regionhuvudstaden Fuzhou lyckades stormvindarna slita loss en gigantisk dekorationsmåne som sedan ställde till med ytterligare kaos på stadens gator där den rullade fram.

Liknar ballong

Den enorma månen, som närmast är att likna vid en ballong, tvingade bilar att väja och jagade vettskrämda motorcyklister på flykt. Andra stadsbor hade sinnesnärvaro nog att plocka fram sina telefoner för att dokumentera ”månens” framfart bland skyskrapor, viadukter och byggarbetsplatser.

Lyckligtvis ska ingen ha blivit skadad av den skenande himlakroppen, och det ser också ut som att följderna av orkanen Merantis inte blir riktigt så svåra som man fruktat.

Viktig högtid

Månfestivalen, eller ”midhöstfestivalen” som den vanligen kallas i Kina, räknas som den näst viktigaste högtiden i landet efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.

Den infaller enligt den kinesiska kalendern på den femtonde dagen i den åttonde månaden, vilket oftast blir i slutet på september, på en dag då fullmånen anses vara som allra rundast och klarast.

Förutom att den markerar slutet på skördetiden är månfestivalen också en familjehögtid där fullmånen symboliserar familjegemenskapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.