En människosmugglare gör reklam på Facebook. På bilden står det: ”Migration från Turkiet till Europa”.

Människosmugglare gör reklam via Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Med löften om resor som liknar dem som finns i turisttidningar lurar människosmugglare via Facebook migranter att köpa resor över Medelhavet. Bland annat används bilder på Finlandsfärjor.

Människosmugglarnas reklam är så långt man komma från verklighetens fasor, med extremt packade båtar som ofta inte klarar Medelhavets vågor.

På en Facebooksida som The Guardian hittat finns bilder på oceanfartyg tillsammans med texten:

”En resa till Italien nästa vecka i en stor och snabb turistjakt. Två våningar, luftkonditionering, anpassad för turister. Rekommenderas för familjer.”

Smugglaren bakom sidan befinner sig i Turkiet. Facebooksidan är bara en av hundratals, om inte tusentals, som människosmugglare använder för att göra reklam.

”Folk har roligt”

På en av sidorna förekommer bilder på Finlandsfärjan Silja Serenade. På en annan har smugglare lagt ut bilder på människor i solstolar tillsammans med texten: ”Folk har roligt på väg till Italien och de är glada.”

Tidigare gick det bara att kontakta smugglare via säkra källor, men nu är många smugglare öppna med sina telefonnummer, priser och reseplaner på sociala medier.

På vissa sidor erbjuds även falska visumdokument och pass.

Livebloggar om resan

På en sida hävdar smugglaren att en resa från Turkiet till Grekland med racerbåt kostar närmare 14.000 kr, medan fraktfartyg till Italien kostar 60.000 kr för vuxna, och hälften för barn.

Många smugglare använder sina sidor för att liveblogga om kundernas resa över havet. Andra används som chattrum för migranterna och vissa smugglare försöker i inlägg även lindra migranters oro för säkerheten. Ingenstans nämns att tusentals migranter omkommer varje år.

Syriern Hashem, som innan sin resa till Italien hittade smugglares telefonnummer på nätet, säger dock till The Guardian:

– Ingen tror på allt som smugglarna säger. De flesta får tag på information om smugglare via familj och vänner.

Information används för att stoppa resor

Smugglarnas sidor används inte bara av migranter, utan också av myndigheter som försöker kartlägga vägar och strategier som används av smugglare. Turkiet lyckades till exempel stoppa resor till Italien via just informationen på nätet. Samtidigt hittar smugglarna ständigt nya vägar.

På en sida står det numera:

”På grund av problem med sjövägen från Turkiet, erbjuder vi nu resor via land till Österrike och Tyskland.”

Kostnaden för en sådan resa är nästan 85.000 kronor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.