Elise lämnar ett par av sina för små skor till skoparaden med hjälp av sin pappa Bruno Bourdon. Foto: SVT/Karin Axelsdotter Olsson

Skor tar över Paris gator

Uppdaterad
Publicerad

Längs Rue Voltaire står tusen och åter tusen demonstranter. Sedan den planerade klimatmarschen förbjudits har den mänskliga kedjan blivit den stora klimatmanifestationen här i Paris.

Kilometer efter kilometer står människor med budskap om krafttag mot klimatförändringarna. Från Place de la Republique till Place de la Nation, den sträcka som klimatmarchen skulle gått i dag. Sedan terrorattentaten den 13 november råder demonstrationsförbud och den mänskliga kedjan har fått ersätta den tänkta marschen.

Många är iklädda olika djurmasker. Gilles och Vincent bär dödsmasker av isbjörnar.

#vårtklimat

– Det är djuren som drabbas först och särskilt isbjörnarna, säger Gilles.

Hans fru Jane bär en koalamask. En hint till Australien, menar hon.

– Australien som drabbas hårt borde göra mer för klimatet. Därför har jag en koala, säger Jane som är engagerad i organisationen Attack.

Skoparad istället för marsch

Vid Place de la Republique, där den mänskliga kedjan startar, står över 20.000 par skor. En idé som också blev en effekt av den inställda marschen. Skorna ska symbolisera alla dem som skulle ha gått i marschen.

– Det är fantastiskt hur mycket folk har ansträngt sig på så här kort tid. Och folk världen över demonstrerar idag och det visar att våra röster inte kan tystas, säger Emma Ruby Sach från organisationen Avaaz som arrangerar skoparaden.

Det är allsköns skor, från små barntofflor och gummistövlar till stillettklackar och så har påve Franciscus skänkt ett par skor.

Påven har lämnat skor

Bruno Bourdon är här med sin dotter Elise 14 månader.

– Det är viktigt att protestera idag. Och det är det här vi kunde göra istället för att gå i marschen, säger Bruno och hjälper Elise att lägga ner ett par små blåa skor som hon har växt ur.

Strax bredvid dem möter vi engelsmannen Dot 23. Han är iklädd leopardskor, har målat sin naglar djuriskt och bär på en leopardsko han ska lägga till de andra.

– Jag är klädd så här för att visa att vi är del av naturen. Det är del av ett internationellt upprop att vi klär oss i djurkläder för att på ett lekfullt sätt uppmana till handling, säger Dot 23.

På plats vid Place de la Republique finns också en rad svenska organisationer. Frida Berry Eklund från Föräldravrålet sitter på knä på marken och klipper ut pappfigurer.

– De symboliserar att vi har våra barn med oss idag också. Vi vill att deras röster ska höras, det är ju deras framtid som de förhandlar om, säger hon.

Respekterar demonstrationsförbudet

Tidigare i veckan utttryckte flera miljöorganisationer sitt missnöje om att klimatmarschen tvingats ställa in och skrev ett brev till president Hollande om att upphäva beslutet. Men det flesta som vi talar med i dag, tycker att det var ett bra beslut att ställa in.

– Ja, vi respekterar det beslutet och det har tvingat oss att tänka ut nya kreativa idéer, säger Emma Ruby Sach vid Avaaz som var en av de organisationer som skulle ha arrangerat marschen.

Klimattoppmötet inleds i morgon och pågår i två veckor. Målet är att de 196 FN-länderna ska komma överens om ett globalt klimatavtal som ska hålla den globala uppvärmningen under två grader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet