En arkivbild från olycksplatsen. Foto: TT

Utredare: Piloten och bolaget ansvariga för flygkraschen i Colombia

Uppdaterad
Publicerad

Flygbolaget och piloten bär ansvaret för flygkraschen i Colombia då 71 personer omkom, bland dem spelarna i det brasilianska fotbollslaget Chapecoense. Det slås fast i en utredning som Bolivias regering står bakom, skriver Reuters.

Planet ska ha fått slut på bränsle och därefter kraschat in i ett bergsområde nära den colombianska staden Medellin.

Planet, tillhörigt Lamia Bolivia, skulle flyga fotbollslaget till Medellín i Colombia för att spela final i turneringen Copa Sudamericana.

Flygkraschen i Colombia

– LaMia (flygbolaget) och piloten är ytterst ansvariga för att den här tragiska händelsen inträffade, sade Milton Claros, en boliviansk minister som ansvarar för landets flygmyndigheter, under tisdagen.

Både VD:n och hans son misstänkta

Bolagets vd är frihetsberövad i väntan på rättegång denna månad. Han står åtalad för dråp och andra åtalspunkter, men nekar till brott. Enligt Reuters är även VD:ns son frihetsberövad. Sonen, som tidigare varit tjänsteman vid Bolivias luftfartsmyndighet, misstänks ha missbrukat sin ställning genom att godkänna licensen för planet som kraschade. Även han nekar till brott.

Åtal har även väckts mot en av bolagets delägare som är försvunnen och mot en flygledare som ska ha flytt Bolivia efter kraschen och sökt Asyl i Brasilie, rapporterar Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Colombia

Mer i ämnet