Skräckbilderna på berget

Uppdaterad
Publicerad

22 personer uppges ha dött på Mount Everest efter den mycket kraftiga jordbävningen i Nepal. Flera laviner har gått i bergskedjan Himalaya. Bergsklättraren Jelle Veyt filmade hur en av lavinerna svepte ner för berget och slog in i deras tältläger.

Jordskalvet i Nepal slog hårt mot bergsmassivet Himalaya och de många klättrare som finns där, i synnerhet runt världens högsta berg Mount Everest. Enligt The Times of India har 22 personer bekräftats döda och ytterligare 217 personer ska vara saknade .

Jordskalvet utlöste en mängd laviner. Den belgiske bergsklättraren Jelle Veyt och hans bergsklättrarteam hamnade mitt i en av dem. Han befann sig på första baslägret på Mount Everest när lavinen bröt ut.

Jordbävning i Nepal

–  Jag var på väg tillbaka från första baslägret och kände plötsligt att marken började skaka häftigt. Några sekunder senare kom en Sherpa och sa att jag skulle titta bakom mig och då såg jag ett stort moln av snö som kom rakt emot mig i hög hastighet.

Tältet blev hans räddning

Jelle Veyt började springa för sitt liv men lavinen kom ikapp och Jelle hamnade under snön och fick genast svårt att andas under snömassorna. Till slut lyckades han kravla sig under ett tält som blev hans räddning eftersom tältet gav honom andrum under snömassorna.

Jelle Veyt blev intervjuad via Skype och är fortfarande kvar i tältet på Mount Everest.

Svensk fast på berget

SVT Nyheter har pratat med svenske klättraren Robin Trygg som just nu är fast i Himalaya. Han befinner sig i ett förhöjt basläger på 5.600 meters höjd på berget Cho Oyu. Skalvet kändes ordentligt berättar han.

– Skakningarna i marken var så kraftiga att det var svårt att gå rakt. Vi tog oss snabbt ut ur tältet eftersom det står precis under en liten ishylla och vi var rädda att den skulle släppa.

På grund av efterskalven har Robin Trygg och hans medklättrare bedömt att det inte är säkert att gå ned. Deras säkerhet hotas samtidigt av den ovanliggande glaciären som drabbats av stora sprickor efter jordskalvet. Klättrarna befarar att delar av glaciären ska lossna och de är hela tiden beredda att lämna sina tält.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet