Gata i Aleppo efter lördagens flygbombningar.

Mardrömsscener utspelas i Aleppo

Uppdaterad
Publicerad

Mardrömslika bilder visar hur döda barn och vuxna dras fram ur rasmassorna i östra Aleppo, efter flera hundra flyganfall mot området. FN-chefen är ”bestört” och säger att regimen och dess allierade kan ha gjort sig skyldiga till krigsbrott.

Invånare i den rebellkontrollerade, östra delen av storstaden Aleppo vittnar om att de senaste dygnens bombningar av syriskt och ryskt stridsflyg är de mest intensiva hittills under kriget.

En källa inom den väpnade oppositionen uppger för CNN att omkring 200 flyganfall ägde rum bara under fredagen och lördagen. Räddningsarbetare vittnar om dussintals, kanske hundratals, döda sedan regimens offensiv inleddes tidigare i veckan, bland dem många barn.

Ligger begravda

I ett uttalande förklarar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att han är ”bestört” över den enorma våldsupptrappningen. Han påpekar även att det ”uppenbart systematiska användandet” av bland annat brandbomber och så kallade bunkerbomber i tätbefolkade områden kan utgöra krigsbrott.

Brittiskbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) uppger att minst 45 människor dödades i östra Aleppo bara under lördagen. Dödssiffran tros stiga eftersom många offer befaras ligga begravda under rasmassorna från kollapsade byggnader.

Miste sin son

Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent beskriver hur hela gator mer eller mindre raderats ut och berättar om en invånare, kallad Nizar, vars barn dödades i en av lördagens attacker.

– Halva byggnaden kollapsade, och vårt barn träffades i huvudet. Han dog på stället, säger Nizar.

På marken intill honom ligger sonens kropp, insvept i en filt, skriver AFP.

Strategisk höjd

Förutom de kraftiga flyganfallen i östra Aleppo pågår markstrider strax norr om storstaden. Där, på en höjd, ligger området Handarat, som är ett läger för palestinska flyktingar men som också ger överblick över en av huvudvägarna in i Aleppo.

Den syriska militären uppgav i går att den, med stöd av allierade milisstyrkor, återtagit Handarat, som har hållits av rebellerna i flera år. Men bara timmar senare slog rebellstyrkor tillbaka och under natten har striderna om området fortsatt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

”Oacceptabelt brott”

De senaste striderna i Aleppo har enligt FN lett till att omkring två miljoner människor, både i regim- och rebellkontrollerade delar av staden, står utan rinnande vatten.

Även EU fördömer eskaleringen av våldet. ”Det urskillningslösa lidandet som åsamkats oskyldiga civila (. . .) är ett oacceptabelt brott mot internationell humanitär rätt”, skriver utrikeschefen Federica Mogherini och biståndskommissionären Christos Stylianides i ett gemensamt uttalande.

”Det finns risk att det tar oss allt längre från en förhandlingslösning på konflikten, vilket är det enda sättet att få den att upphöra”, fortsätter de.

Samtidigt som mötet stundar fortsätter de hårda striderna mellan regimstyrkor och rebeller i och omkring Aleppo. Syriskt och ryskt stridsflyg har nu satts in även i kampen om det strategiskt viktiga området Handarat, strax norr om staden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.