Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen. Foto: TT

Le Pens stabschef delgiven brottsmisstanke

Uppdaterad
Publicerad

Två medarbetare till Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen har gripits, misstänkta för brott i samband med jobbskandalen inom EU-parlamentet. Det uppger en källa inom rättsväsendet.

Enligt EU-parlamentets antikorruptionsenhet Olaf har Marine Le Pen använt EU-pengar för att betala ut lön till två personer, som sagts arbeta som EU-assistenter i Bryssel men i själva verket arbetat för Nationella Fronten i Frankrike. Totalt handlar det om en summa på omkring 340.000 euro (omkring 3,2 miljoner kronor), uppger AFP.

Men Marine Le Pen menar att allt har gått rätt till och vägrar att betala tillbaka pengarna. Olaf har nu beslutat att hennes arvode som parlamentsledamot ska halveras, i syfte att kräva in pengarna.

Presidentval i Frankrike 2017

Hördes av polis

På onsdagen greps och förhördes de två personerna som lönen betalats ut till, Marine Le Pens kontorschef och hennes före detta livvakt av fransk antikorruptionspolis. Kontorschefen anklagas nu för trolöshet mot huvudman, skriver Le Figaro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet