Markant ökning av misstänkta krigsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Under den senaste tioårsperioden har åtta fall av krigsbrott och folkrättsbrott avgjorts i svenska domstolar varav sju lett till fällande dom. Det är brott som begåtts i Syrien, Irak, Rwanda och i forna Jugoslavien. Och antalet misstänkta krigsförbrytelser har ökat markant de senaste åren och bland annat lett till delvis nya arbetssätt för att kunna lagföra personer som begår krigsförbrytelser.

De senaste årens utredningar om krigsförbrytelser har utretts av den svenska krigsbrottskommissionen som inrättades 2008 och som fått allt mer att göra då anmälningarna om misstänka krigsförbrytelser och folkrättsbrott ökat stadigt de senaste åren.

Förra året anmäldes 63 misstänkta krigsbrott mot 40 under 2015 och ännu färre under föregående år. Bara i år har 13 anmälningar kommit in och förnärvarande utreder kommissionen 45 ärenden.

En av förklaringarna är den stora tillströmningen av flyktingar till Sverige från olika krigszoner, där Syrien sticker ut. En tredjedel av alla anmälningar under 2016 avser händelser i Syrien där kriget är inne på sitt sjätte år.

En annan förklaring till ökningen är att allt fler känner till kommissionens arbete och vänder sig dit om de själva har blivit utsatta för krigsförbrytelser i hemlandet.

Nya arbetssätt

Kriget i Syrien och strömmen av flyktingar som söker sig till Sverige och Europa har även lett till nya arbetssätt hos polisen och åklagarmyndigheten.

– Vi arbetar tillsammans med krigsbrottskommissionen och dokumenterar uppgifter i ett tidigare skede, det gäller bland annat kriget i Syrien där vi vet att väldigt många folkrättsbrott begåtts, säger Reena Devgun som är kammaråklagare med specialistkompetens när det gäller folkrätts- och krigsbrott.

Samlar in bevis

Hon berättar att man samlar in bevisning av överträdelser mot internationell rätt där man ännu inte identifierat någon misstänkt i Sverige men där de insamlade uppgifterna kan komma till användning i framtida utredningar.

– Med anledning av den stora flyktingströmmen så har vi sett att det finns väldigt många personer som kan vara målsäganden eller vittnen till allvarliga brott och krigsförbrytelser och vi har dragit lärdomar av tidigare utredningar att det inte alltid är så bra att höra personer långt efter konflikten, säger Reena Devgun.

Hur uppgifterna samlas in och dokumentera vill hon inte gå in på i detalj men säger att det bland annat handlar om att bygga upp bevisning om mer strukturella övergrepp.

– När det gäller övergrepp från regimsidan i något krig eller konflikt så är de mer svårutredda. Det är inte alltid dokumenterade på bild eller film och det kan handla om personer högt upp i befälskedjan och för att komma vidare i de utredningarna så måste man bygga upp en strukturell bevisning.

Samarbete i Europa

Inom EU så jobbar Eurojust, som är ett samarbetsorgan för brottsbekämpande myndigheter inom EU, med krigsförbrytelser i sitt nätverk Genocide network. Det består av åklagare och poliser med specialistkompetens på folkrätts- och krigsförbrytelseområdet som kan utväxla information om vad som sker i de olika EU-länderna.

– Samarbetet gör att vi snabbare kan identifiera misstänkta gärningsmän inom EU och det gör att man inte lika lätt kan gömma sig i Europa om man är en misstänkt krigsförbrytare, säger Reena Devgun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.