I söndags hölls en demonstration utanför den svenska ambassaden i huvudstaden Rabat. Foto: AFP

Marockansk oro i riksdagen

Publicerad

En delegation marockanska politiker är i Sverige för att uttrycka sin oro för att Sverige ska erkänna Västsahara. – Vi förstår faktiskt inte varför frågan blivit aktuell just nu, säger utrikesutskottets ordförande Kenneth G Forslund (S).

De marockanska politikerna mötte på tisdagen presidiet i riksdagens utrikesutskott.

– Vi frågade flera av oss om det var några särskilda händelser som gjort att det här nu blivit så väldigt aktuellt för dem, men de kunde inte peka på några sådana händelser utan framhöll att det finns ett stort intresse generellt i det marockanska samhället och i alla politiska grupperingar, säger Forslund till TT.

Hota process

I söndags hölls en demonstration utanför den svenska ambassaden i huvudstaden Rabat. Bakgrunden ska ha varit rykten om att ett svenskt erkännande av Västsahara skulle vara nära förestående.

– De är bekymrade över om Sverige skulle fatta ett snabbt beslut om erkännande, för det anser de skulle hota den pågående, fredliga processen. Men vi förklarade att det inte finns några sådana planer utan att en översyn nu görs av hela frågan. Den kommer inte att vara klar förrän i februari nästa år, säger Kenneth G Forslund.

Kongressbeslut bakom

Både S och MP har partibeslut på att erkänna Västsahara. Någon enighet i riksdagen finns inte, men beslut om erkännande fattas av regeringen. Att regeringen nu lagt frågan ”under översyn” har tolkats som att man inte vill inte ha en upprepning av reaktionerna efter erkännandet av Palestina. Sverige kandiderar också till FN:s säkerhetsråd 2016, vilket också skulle kunna vara ett skäl till att man avvaktar.

– Det är ingenting jag har hört, säger Kenneth G Forslund (S).

Den marockanska delegationen leddes av det marockanska socialistpartiet PSU:s generalsekreterare Nabila Mounib, men hon avvek direkt efter mötet utan att ge några kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.