En massgrav med nästan 800 barn har hittats på Irland. Foto: TT

Kyrkan förfärad efter massgrav med barn upptäckt på Irland

Uppdaterad
Publicerad

En massgrav med 796 barn har hittats på Irland. Den romersk-katolska kyrkan kräver nu att nunneorden Bon Secours-systrarna, som drev ett hem där, samarbetar med alla utredningar om fallet.

Regeringen överväger att låta utreda den omärkta graven i Tuam i västra Irland, vid ett tidigare hem för ”fallna kvinnor” och deras barn. En polisutredning väntar troligen också. Hemmet drevs av Bon Secours-systrarna 1925-61.

Barnen, från tre månader till nio år gamla, tycks i många fall ha dött av vanvård.

Ärkebiskopen i Tuam, Michael Neary, säger att hans stift är förfärat, även om det inte drev hemmet.

– Jag kan knappt föreställa mig mödrarnas enorma lidande när de lämnade bort sina barn till adoption eller bevittnade hur de dog.

Åtgärder måste nu vidtas, tillägger han.

Inte kommenterats

Bon Secours-systrarna har inte kommenterat fallet. De som en gång skötte hemmet är döda.

Massgraven ligger i en avloppstank i betong, numera omringad av bostäder. Historikern Catherine Corless upptäckte den genom lokala myndighetsregister över dödsfall. Krav reses nu på att graven öppnas och får ett minnesmonument.

Katolska kyrkan drev på 1900-talet hem för ogifta mödrar och deras barn. Tiotusentals ogifta gravida kvinnor, bland dem våldtäktsoffer, födde barn på hemmen. Kvinnorna hölls inlåsta, många barn bortadopterades.

Irlands ”fallna kvinnor”

  • Irland har en lång historia av att låsa in unga ”fallna kvinnor”, som bedömdes vara sexuellt aktiva före äktenskapet, föräldralösa eller handikappade, på institution.
  • Mest kända är de irländska Magdalenatvätterierna, döpta efter den prostituerade Maria Magdalena i Bibeln. På dessa tvingades åtminstone 10.000 kvinnor mellan 1922 och 1996 arbeta under slavliknande former. Många av de utomäktenskapligt födda barnen adopterades bort. Tvätterierna drevs av katolska kyrkan.
  • Runt 600 av kvinnorna beräknas vara i livet. Efter en utredning beslutade Irlands regering i fjol att ge offren omfattande skadestånd. Premiärminister Enda Kenny bad då formellt om ursäkt för statens roll i det han beskrev som ”en nationell skam”.
  • En känd person som fördes till ett tvätteri vid 14 års ålder är sångerskan Sinéad O'Connor. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.