Foto: TT

Irakiska styrkor har snart ringat in Fallujah

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska styrkor har ryckt fram mot Fallujah och står nu vid ”Fallujahs portar”, säger en talesperson. Under framryckningen ska en massgrav med civila ha hittats och invånarna i staden är desperata att fly innan strider mellan Islamiska staten och armén bryter ut.

Irakiska styrkor har säkrat Fallujahs södra gräns och nästan helt ringat in staden, två veckor efter att offensiven påbörjades, meddelade en av ledarna rapporterar tv-kanalen al-Jazeera.

– Vi är nu vid Fallujahs portar, sa Abu Mahdi al-Muhandis under en presskonferens i statlig tv.

Innehåller civila

Under framryckningen mot staden ska styrkorna ha upptäckt en massgrav med omkring 400 döda i Saqlawija, nordväst om Fallujah. De flesta av de döda ska vara soldater som terrorrörelsen IS mördade 2014 och 2015, men enligt Rajeh Barakat, som är medlem i provinsrådet i Anbar, innehåller massgraven även civila som anklagats för spioneri eller för att ha brutit mot IS regler.

Kvarlevorna har förts bort för identifiering.

Väntar på specialstyrkor

Soldaterna som nu är utanför Fallujah har inte mandat att gå in i staden och väntar på specialstyrkor. Abu Mahdi al-Muhandis säger att hans styrkor kommer att finnas i närheten och assistera specialstyrkorna i befrielsen av Fallujah.

– Om det behövs går vi in i staden med dem, säger han.

Invånarna flyr

Tiotusentals människor tros vara fast i Fallujah och försöker nu fly innan striderna mellan IS och den irakiska armén intensifieras. Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har 12.000 lämnat sedan offensiven började i slutet av maj.

Shakir al-Essawi, även han en medlem i provinsrådet, säger att Fallujahborna använder ”allt som flyter” för att ta sig över den 300 meter breda floden Eufrat. På andra sidan floden finns säkrare regeringsstyrda områden. Flera människor, däribland barn, har drunknat under flykten.

Enligt FN har Fallujah länge varit utan tillgång till rent vatten, mat och medicin. Ingen humanitär hjälp har kunnat nå staden sedan september förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.