En kvinna och hennes barn som sökt skydd i ett flyktingläger får ett matpaket via World Food Program. Spänningarna i Sydsudan ökar och det kommer uppgifter om att massgravar har hittats. Foto: TT

Massgravar funna i Sydsudan

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals sydsudaneser har mist livet i den senaste tidens våldsamheter, enligt FN:s humanitäre samordnare i den unga nationen.

– Absolut, jag tvivlar inte på att det rör sig om tusentals döda, sade FN-samordnaren Toby Lanzer till journalister i den sydsudanesiska huvudstaden Juba på tisdagen.

Därmed ger Lanzer den första konkreta indikationen på hur stor omfattningen av den aktuella konflikten i Sydsudan är.

Strider i Sydsudan

Tidigare har det officiella dödstalet legat runt 500.

Dessutom meddelade FN:s människorättschef Navi Pillay tidigare under dagen att en massgrav med omkring 75 kroppar hittats i staden Bentiu, som hålls av rebellerna. Men även i Juba har det hittats ”minst två massgravar”.

FN förstärker

Upptäckterna av massgravarna är det grymma resultatet av den senaste tidens ökande våldsamheter till följd av strider mellan å ena sidan trupper lojala med president Salva Kiir och å andra sidan rebeller som stöder presidentens rival Riek Machar, den tidigare vicepresidenten som fick sparken i juli i år.

FN:s säkerhetsråd godkände på tisdagskvällen förslaget från FN-chefen att FN-styrkan Sydsudan förstärks med ytterligare 6.000 fredssoldater.

Förstärkningen ska enligt rådet skickas så snart som möjligt och uppgiften är att skydda civila från det ökande våldet.

Det 15 medlemmar starka säkerhetsrådets beslut var enhälligt, rapporterar AFP.

Skyldiga på hög nivå kommer personligen att hållas ansvariga även om de hävdar att de inte kände till angreppen, sade Ban Ki-Moon.

Etnisk rensning

FN-chefens ord ska ses mot bakgrund av uppgifter om att det pågår så kallad etnisk rensning under konflikten. Många civila har sökt skydd på FN-baser i landet och flera ögonvittnen berättar för nyhetsbyrån AFP att regeringssoldater har gjort sig skyldiga till etnisk rensning, våldtäkter och mord.

Två vittnen berättar hur de tillsammans med runt 250 andra män fördes till en polisstation i Juba, och besköts. Bara tolv män överlevde massakern. De två männen sårades men kunde ta sig till FN-basen för skydd.

Männen tillhör folkgruppen nuer, liksom Machar. Kiir däremot tillhör den andra stora folkgruppen, dinka.

Vittnesmålen har inte kunnat bekräftas av oberoende källor.

Även rebellsoldater anklagas för grymheter i områden som de kontrollerar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strider i Sydsudan

Mer i ämnet