Foto: Scanpix

Massgraven i Tomašica – Bosnienkrigets största

Uppdaterad
Publicerad

Historien kring den stora massgraven i bosniska Tomašica forstätter att växa.

För ett ett par veckor sedan, två decennier efter Bosnienkrigets slut, inleddes det omfattande arbetet med att gräva upp massgraven i Tomašica i norra Bosnien.

En nyhet som fått stor uppmärksamhet på Balkan och intresset bara växer. Allt pekar på att det handlar om den största massgraven från kriget i Bosnien.

Massgraven i Tomašica

– Det här är ytterligare en pusselbit i sanningen om kriget i Bosnien. Alla känner till Srebrenica och den massaker som krävde cirka 7.000 människors liv. I norra Bosnien, där de ökända koncentrationslägren låg, handlade det om en systematisk utrensning, etnisk rensning, av främst bosniaker, säger SVT:s Bengt Norborg som var Balkankorrespondent i  mitten av 90-talet.

Stort intresse

Bengt Norborg var tillsammans med journalisten Tonci Percan och fotografen Gunnar Hansen den som först rapporterade om massgraven i ett reportage 1996. Och nu när den nästan 20 år senare grävs upp har intervjuförfrågningarna varit många, bland annat från bosnisk tv och al-Jaziras Balkanupplaga.

– Vad man slås av i intervjuerna är att sanningen är viktigast. För de som jag pratat med handlar det inte om att gräva ner sig i ett hämndbegär. Det handlar om att få reda på, så exakt det går, vad som hände, säger Bengt Norborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Massgraven i Tomašica

Mer i ämnet