Syrier vid gränsövergången till Turkiet. Enligt FN har drygt 50.000 flytt från Aleppo under den senaste offensiven. Foto: TT

Massiv kritik mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Vapenvila inom en vecka bestämde stormakterna nyligen, men utan att vare sig den syriska regimen eller oppositionen skrivit under några avtal.

Ett skäl uppges vara de ryska flygbombningarna som vänt krigslyckan för president Bashar al-Assad.

En enig västallierad koalition dundrade under säkerhetsmötet i München mot Ryssland.

– Frankrike respekterar Ryssland och deras intressen, men vi vet att vägen till fred går genom att de ryska bombningarna av civila upphör, sade den franska premiärministern Manuel Valls.

Den ryska premiärministern Dmitrij Medvedev som satt vid sidan av sin franska kollega reagerade starkt.

– Det är inte sant. Det finns inga bevis för att vi bombar civila, även om alla påstår det, sade Medvedev, enligt Reuters.

Och fortsatte:

– Vi har trillat in i ett kallt krig. På mer eller mindre daglig basis anklagas vi för att vara ett våldsamt hot mot Nato, Europa, USA och andra länder.

Litauens president Dalia Grybauskaite kontrade.

– Ryssland visar öppet sin militära aggression i Ukraina och i Syrien. Det är inget kallt över det, det är snarare väldigt varmt, sade Grybauskaite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.