Massiv polisinsats efter synagogsdåd

Publicerad

Polisen i Danmark har lagt ned sammanlagt 400.000 timmar på att bevaka judiska institutioner och privata hem efter attentatet mot en synagoga i Köpenhamn för ett år sedan, då 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein sköt ihjäl en judisk man.

El-Hussein hade bara timmar innan skotten vid synagogan skjutit ihjäl en man vid kulturlokalen Krudttønden, där den svenske konstnären Lars Vilks deltog i ett möte.

Enligt Rigspolitiets beräkningar, som nyhetsbyrån Ritzau tagit del av, har bevakningen av synagogor, privata hem och judiska institutioner kostat 99,6 miljoner danska kronor i löner och transportkostnader.

På onsdagen anhölls en man sedan han ”betett sig misstänkt” vid synagogan i Krystalgade i Köpenhamn. Enligt vakthavande befäl i Köpenhamn, som i övrigt är förtegen om händelsen, drog polisen vapen i samband med att mannen greps.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.