Foto: TT

Bangladesh drabbades av massivt strömavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Strömmen har återvänt till större delen av Bangladesh, efter ett landsomfattande elavbrott.

Huvudstaden Dhaka och andra storstäder präglades för en tid av en spöklik stämning.

Runt 70 procent av landets hushåll hade återfått strömmen klockan 23.30 lokal tid på lördagen sedan ett strömavbrott försatt städerna i det folktäta landet i mörker, skriver AFP.

– Vi hoppas strömtillförseln kommer vara helt återställd tills tidig söndag morgon, sade Saiful Hassan, en talesperson för landet energimyndighet.

Inte ovanligt

Konsekvenserna av strömavbrottet minskade av att det är helg, men under flera timmar var stora delar av landet mörklagt.

– Staden är mörk, men höga byggnader och bilar lyser upp Dhaka, berättade Anisul Islam Hero, dansare i Dhaka, för TT.

Strömavbrott hade varat nästan hela lördagen, men det är inget ovanligt i Bangladesh – även den här sortens landsomfattande avbrott har skett förut, förklarade Islam Hero.

– Kontor och byggnader har generatorer, och i dag är det helgdag, så folk klarar sig.

Exempelvis Dhakas internationella flygplats och de viktigaste vårdinstanserna uppgavs klara sig på reservsystemen.

Tysta minareter

Boende vittnade om den underliga atmosfären: moskéerna där böneutroparna kallar till bön fem gånger om dagen genom högtalare stod tysta och vattenkranarna var torra då pumparna inte kunde leverera dricksvatten.

– Jag förstår inte hur en sådan här katastrof kan inträffa, sade Ataul Hakim som driver en tvättinrättning.

Enligt medier i landet tros problemen ha börjat i den relativt nya kraftledningen från grannlandet Indien.

Bangladesh har nästan 160 miljoner invånare och är en av världens viktigaste textilproducenter. Landets elnät har länge varit överansträngda. Elledningen från Indien togs i bruk så sent som förra året, och var ett led i försöken att få utbudet att hänga med efterfrågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.