På den här gatan i Fallowfield utanför Manchester bodde den utpekade gärningsmannen Salam Abedi. Foto: Iman Tahbaz, SVT/ Rex/Shutter stock

Gärningsmannen – så var han

Uppdaterad
Publicerad

Salman Ramadan Abedi, 22, har pekats ut som gärningsmannen bakom bombdådet i Manchester. Brittiska tidningen The Guardian har träffat personer som kände honom och hans familj. Han beskrivs som en tystlåten ung man som hade haft säkerhetstjänstens ögon på sig, men betraktades inte som en högriskperson.

Den unge man som dödade 22 människor och skadade 64 i attacken vid Manchester Arena i måndags var född i Storbritannien och av libyskt ursprung.

I periferin

Salman Abedi var känd av brittiska säkerhetstjänsten men ingick inte i någon aktiv utredning och förknippades inte med en hög risk som en attentatsman, enligt The Guardian. Han betraktades som en figur i periferin på ungefär samma sätt som gärningsmannen bakom dådet i Westminster i mars, Khalid Masood.

Terrorattack i Manchester

The Guardian uppger att medlemmar ur södra Manchesters libyska community undrade om självmordsbombaren kunde finnas i deras led. Kanske någon av de unga männen som hade kämpat i Libyen under revolutionen 2011, varav några kom hemma traumatiserade och arga.

Tillbakadragen och respektfull

Men få verkar ha misstänkt att brittiskfödde Abedi – en lite tillbakadragen och from, vördnadsfull ung man – skulle bli en massmördare.

– Salman? Jag är förvånad. Han var en tyst pojke, alltid mycket respektfull mot mig. Hans bror är utåtriktad, men Salman var väldigt tyst. Jag skulle aldrig ha gissat att han gjort det här, sa en medlem av Manchesters libyska samfund och vän till familjen till The Guardian.

LÄS MER: En till bror gripen – ”hade samröre med IS”

Vännen till familjen tror inte att Abedi radikaliserades i Libyen, utan att det måste ha skett i England.

– Det måste ha varit någon som påverkade honom. Det är hemskt. Han måste ha mist förståndet.

Andra terrorlänkar

Det har tidigare funnits andra terrorlänkar i Manchesters libyska community.

Abdalraouf Abdallah, 24, dömdes till fängelse i nio och ett halvt år förra året, för att ha finansierat terrorism och förberett terrorhandlingar. Abdallah hade hjälpt ett antal män att resa till Syrien så att de kunde slåss i inbördeskriget. Han kunde inte resa själv för att han är förlamad från midjan och ner, efter att ha blivit skjuten under den libyska revolutionen.

Vännen till familjen Abedi säger att Salman Abedi och Abdallah kände varandra.

– Alla de libyska grabbarna i Manchester känner varann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorattack i Manchester

Mer i ämnet