USA:s försvarsminister James Mattis anländer till Bagdad. Foto: TT

Mattis i Irak: Inte här för att ta er olja

Uppdaterad
Publicerad

USA:s militär är inte i Irak för att lägga vantarna på landets olja, deklarerade försvarsminister James Mattis inför sitt besök i Irak i dag.

Kommentaren syftade på det uttalande som Donald Trump gjorde under presidentvalskampanjen, då han menade att USA borde ha tagit hand om Iraks oljeresurser efter att diktatorn Saddam Hussein avsatts.

Mattis, som är på sitt första Irak-besök som Pentagon-chef, bedyrade att amerikanerna alltid betalat för sin olja och kommer att göra så även i fortsättningen.

USA-val 2016

– Vi är inte här för att ta någons olja, sade Mattis enligt Reuters.

Mattis är i Irak för att följa den senaste utvecklingen i kampen mot IS  och de iUSA-stödda irakiska truppernas avancemang för att återta Mosul från terrororganisationen.

Trumps tidigare utspel tillsammans med det temporära inreseförbudet kan dock bli ett hinder i kontakten med landet, och väntas stå i fokus under Mattis besök.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet