Maven ska svara om vatten på Mars

Publicerad

Efter en nätt liten resa på tio månader och 711 miljoner kilometer ska Nasas rymdfarkost Maven på söndagskvällen svensk tid börja försöka lägga sig i omloppsbana kring Mars. Målet: att ta reda på vad som hände med planetens vatten.

Mars bär spår av tidigare sjöar och kanaler och uppvisar även kemiska bevis på ett varmare och våtare förflutet. Frågan är då om vattnet försvann ner under planetens yta eller dunstade och togs upp i atmosfären.

Genom att i ett år cirkla kring Mars ska Mavens nio vetenskapliga instrument, som kan avläsas från jorden, analysera innehållet i planetens atmosfär, och hur atmosfären förändras, för att se om det kan ge några ledtrådar till gåtan.

Utifrån resultaten vill forskarna, med hjälp av avancerade datamodeller, vandra bakåt i tiden och analysera vad som hänt på Mars. Det slutliga målet är att få svar på om förutsättningar för liv funnits på planeten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.