Theresa Mays brexit-besked: ”Ska ta chansen att bygga ett starkare Storbritannien”

Brexit inleds innan månadens slut

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens regering kommer att aktivera Lissabonfördragets artikel 50 före månadens slut, säger den brittiska premiärministern Theresa May i ett tal till parlamentet.

Premiärminister Theresa May behåller greppet om brexit-proceduren. Det brittiska parlamentet har gett sitt slutgiltiga stöd till att May får driva brexit-processen i hamn utan att behöva vända sig till parlamentet för få godkännande.

Under eftermiddagen talar May i det brittiska underhuset om brexit-läget, bara timmar efter det att ledamöterna gett klartecken till regeringen att gå vidare med utträdesförhandlingarna.

Brexit

Drottningen ska skriva under

Nu behövs bara drottning Elizabeths namnteckning för att utträdeslagen ska träda i kraft. En majoritet i parlamentets underhus röstade emot ett förslag som skulle ha gett det större makt att avvisa slutvillkoren för landets utträde ur EU.

Tidigare den här månaden beslutade överhuset att infoga ett villkor i brexitlagstiftningen som ger premiärministern makten att trycka på utträdesknappen. Enligt överhuset borde hon ha parlamentets stöd för en uppgörelse om utträde. Med röstsiffrorna 331–286 avslogs det av underhuset.

Senare på måndagen godkände även överhuset brexitlagen.

LÄS MER: Det här är brexit

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet