”Undervisningen här i den nya imamskolan är som en vaccinering mot radikal islamism”, säger Abdellatif B Ashkary, chef för Marockos religionsministerium, om den nyöppnade imamskolan. Foto: SVT

Religion vaccin mot terror i Marocko

Uppdaterad
Publicerad

I Marocko har man startat en inamskola, där eleverna lär sig predika för att förebygga militant islamism. Och genom att utbilda imamerna hoppas man kunna vaccinera de unga från att bli framtida IS-krigare.

I den nyöppnade imamskolan i den marockanska huvudstaden Rabat är det dags för dagens sista lektion för de drygt 200 imamerna från Mali, Libyen, Tunisien, Nigeria.

Här lär de sig hur man med den rätta formen av islam kan motverka militant extremism och här satsar man på något som här i Marocko kallas ”en medelvägens islam”.

Och den här formen av islam – en form långt från våld och terrorism – är också den ursprungliga läran, enligt skolans rektor Lazaar Abdersalam.

– Rätt islam blandas med missförstånd. Därför är det viktigt att utbilda imamerna i den rätta förståelsen av islam. De ska sen själva tillämpa den rätta islam och utbilda andra i den.

Satsning mot extremism

I dag strider mellan 1.500 och 3.000 marockaner för den Islamiska staten IS i Irak Syrien och Libyen, och Marocko har också drabbats av flera terrorattentat.

Imamskolan är en del av en storsatsning från landets sida för att förebygga religiös extremism, en satsning där man även har infört hårdare terrorlagar, och sociala och ekonomiska förbättringar för de mest utsatta.

Studenterna vid imamskolan bor och studerar vid skolan mellan tre månader och ett år, och det hela beskostas av marockanska staten.

Och att utbilda imamer i Marocko och internationellt är en viktig metod för att dela och sprida gemensamma värderingar, enligt landets vice utrikesminister MBarka Bouiaida.

– Vi delar dessa värderingar med andra länder i främst Sahelområdet oich det är viktigt att vi delar vår vision med dem som bor i den här regionen. Vi finns i Mali, och vi har utbildningskonferenser i  Niger och Tchad och i andra länder i regionen. Och även i Frankrike!

Utbildningen ”ett skydd”

När skoldagen lider mot sitt slut är det dags för eftermniddagsbönen. Och enligt imamskolans rektor Lazaar Abdersalam är förhoppningen hos de ansvariga vid skolan att utbildningen här vaccinerar studenterna mot att angripas av terrorismens virus.

– Utbidlningen här är ett vaccin mot alla intellektuella och fundamentalistiska virus som kan smitta människan. Det vi gör är ett skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.