Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström Foto: TT

”Medelhavet får inte bli ett dödens hav”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Röda korsets generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström måste det till lagliga sätt för att ta sig till Europa för att få ett slut på båtkatastroferna.

– När olyckan inträffade vid Lampedusa 2013 trodde vi inte att det skulle behöva hända igen. Men det finns inga legala sätt att komma till Europa och de är medvetna om vilka risker man tar när man sätter sig i dödsfällor och försöker ta sig över medelhavet för att söka skydd i Europa. Det går inte att beskriva, det är ofattbart och förfärligt, säger hon.

Enligt henne måste nattens katastrof ses som den värsta enskilda samtidigt som tusentals omkommer varje år på Medelhavet.

Flyktingkrisen i Europa

– EU:s medlemsländer måste ta ansvar för att ta emot kvotflyktingar. Inte ens hälften gör det, säger hon.

”Undantag måste göras”

Ulrika Årehed Kågström menar att Sverige måste driva på så att frågan hamnar högt på EU:s politiska agenda. Dessutom måste det införas humanitära visa, menar hon.

– Det är inte rimligt att när man flyr från en humanitär katastrof, att man då inte kan ta sig till Europa utan visum. Då måste undantag av visumreglerna göras.

– Allt fokus kan inte sättas på att skydda EU:s gränser. Man har ett ansvar att faktiskt se till att de har rätt att söka skydd undan exempelvis konflikter, säger hon.

”Mer fokus på smuggling än rädda liv”

När hon intervjuades i Agenda söndag kväll sade hon att EU satt större fokus på gränskontroller och att hindra smuggling än på att rädda liv.

– Man är lite rädd att fler räddningsaktioner ska attrahera fler flyktingar att försöka ta sig över Medelhavet. Men det stämmer ju inte, sade hon.

Saknas det en politisk vilja att komma tillrätta med det här? undrade Agendas programledare Mats Knutson.

– Jag skulle säga det. Man har sagt att man inte vill att det här ska ske igen, man vidtog åtgärder, men sedan känns det som att det har runnit ut i sanden. Åtgärderna var inte tillräckligt kraftfulla och uthålliga, sade Ulrika Årehed Kågström och tillade att EU:s länder har sagt att de ska ta ett gemensamt ansvar för att ta emot kvotflyktingar, men att bara hälften av länderna gör det.

Cyniska flyktingsmugglare

Även Rädda barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin anser att legala vägar måste öppnas upp.

– Vi måste förstå att vi sällan haft så många konflikter i världen som vi har nu. De måste få säkra vägar i stället för cyniska flyktingsmugglare som tjänar pengar på detta, säger hon.

Dahlin menar att kvoterna måste ökas samt att humanitära visum måste utfärdas.

– Dessutom måste vi undersöka möjligheten att söka asyl på plats, säger hon.

Enligt henne har Rädda barnen personal på plats på räddningsbåtarna efter nattens olycka.

– Det här får inte bli ett dödens hav, säger hon.

Se hela Agendas intervju med Ulrika Årehed Kågström här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet