Sean Spicer under pressträffen. Foto: TT

Medier stoppades från pressmöte i Vita Huset

Uppdaterad
Publicerad

När Vita Huset på fredagskvällen höll ett informellt pressmöte stoppades flera mediebolag från att närvara, uppger CNN.

Vita Huset ska ha handplockat de medier som tilläts närvara under det informella möte med Sean Spicer som hölls på presschefens kontor istället för den traditionella pressträffen. CNN, New York Times, Los Angeles Times, Politico och Buzzfeed tilläts inte delta, enligt CNN.

”Det här är en oacceptabel utveckling av Trumps administration. Uppenbarligen är det här deras svar på att man rapporterar om fakta de inte tycker om. Vi kommer att fortsätta rapportera oavsett”, skriver CNN:s kommunikationsteam på Twitter.

USA-val 2016

LÄS MER: Trump: Medierna är det amerikanska folkets fiende

Andra större bolag som NBC, ABC, FOX, Washington Times, CBS och sajten Breitbart tilläts närvara. Nyhetsbyrån AP och tidningen TIME bojkottade pressmötet, enligt CNN.

– Inget liknande har någonsin hänt i Vita Huset under vår långa historia av att täcka flera administrationer från olika partier säger New York Times ansvarige utgivare Dean Baquet i ett uttalande.

Vita Huset svarar

Sarah Sanders, en av Trumps talespersoner, förklarar agerandet med att man hade en så kallad ”pool” på plats för att alla skulle få en uppdatering. ”Poolen” brukar, enligt CNN, bestå av en representant från en tv-kanal och en printreporter. Men i det här fallet bjöd man in fyra av de fem största tv-kanalerna.

På frågan om CNN utestängts på grund av att administrationen varit missnöjd med deras rapportering svarar presschefen Sean Spicer att han valde att ha mötet som en ”pool”, men sedan beslutade att utöka det med några bolag till.

LÄS MER: ”Nu är Trumps smekmånad slut”

Reportrar väntar på att få komma in till mötet på presschef Sean Spicers kontor i Vita Huset. Foto: TT

Uppmuntras dela information

Hanteringen av pressmötet får hård kritik från WHCA, organisationen som representerar de journalister som täcker Vita Huset.

– Vi uppmuntrar organisationerna som tilläts närvara att dela sitt material med de journalister som inte släpptes in. Ledningen kommer att diskutera det här vidare med Vita Husets personal, säger organisationens ordförande Jeff Mason enligt New York Times.

Mötet, ett så kallat ”press gaggle”, är en mer informell tillställning mellan medier och Vita Husets pressekreterare där inspelningar tillåts men inte tv-kameror.

CNN-reporter fick inte ställa frågor

Senast i dag tog Trump åter upp kampen mot vad han kallar ”fake news media” och upprepade sitt tidigare twitter-uttalande att flera av USA:s största mediehus – New York Times, NBC, ABC, CBS och CNN – är det amerikanska folkets fiende.

Under en presskonferens tidigare i år var stämningen spänd mellan Trump och reportrar från två av de bolag som stoppades från dagens pressmöte – CNN och Buzzfeed.

Presidenten anklagade då medierna för att sprida falska nyheter och när CNN:s Jim Acosta försökte ställa frågor tog det stopp.

Se klippet från presskonferensen här:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet