Till vänster, president Rodrigo Duterte. Till höger Edgar Matobato, som hävdar att Duterte under sin tid som borgmästare i Davao beordrade honom att döda kriminella och oppositionella.

Filippinernas president kan ställas inför rätta i Haag

Uppdaterad
Publicerad

En man som hävdar att han varit med i en dödspatrull i Filippinerna säger att han ska lämna in en anmälan mot president Rodrigo Duterte till internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

– Mord är ett allvarligt brott. Om de begås som del i utbredda och systematiska attacker riktade mot civila, så innebär det ett brott mot mänskligheten, säger mannens advokat Jude Sabio.

I en TV-intervju säger Jude Sabio att han kommer att lämna fallet till domstolen i Haag i slutet av mars eller början av april.

Knarksyndikat ligger bakom morden

Mannens som hävdar att han var med i dödspatrullen heter Edgar Matobato och vittnade redan i september om att han skulle ha dödat över 50 personer i Dutertes hemstad Davao, där Duterte vid tidpunkten var borgmästare. En pensionerad polis har också ställt sig bakom uppgifterna.

Duterte hävdar att det är knarksyndikat som ligger bakom morden och säger att polisen endast agerat i självförsvar. Mer än 8.000 människor har dödats i president Dutertes krig mot knarket sedan han tillträdde presidentposten i juni.

Två män har vittnat inför senaten och sagt att de var en del av dödspatrullen i Davao, samt att de dödade på uppdrag av Duterte.

Inga bevis kunde styrka de som männen påstod och deras vittnesmål avfärdades som ”fabricering” av presidenten och hans medarbetare. Därför tar nu en av männens advokat fallet vidare till internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.